Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bochtige smele

Als de zomer op dreef is, verschijnt in bossen en heiden een roze gloed. Bij nadere verkenning blijkt het een grassoort te zijn met een ragfijne structuur: bochtige smele. Dit gras kan grote vlakken in het landschap van kleur doen verschieten, maar is ook van dichtbij een juweeltje om te fotograferen.
Bochtige smele
Subtiele lijnen en pastelkleuren zijn kenmerkend voor bochtige smele. Fotograaf: Ron Poot

Bochtige smele is een van de grassen die zorgt voor de “vergrassing” van de heide. Door de overmaat van ammoniak in de lucht die we danken aan de overbemesting, breidt dit gras zich enorm uit in voedselarme heiden en bossen.

Alles aan bochtige smele is subtiel. De dunne blaadjes, de ranke halmen en de fragiele aartjes. De pluim is wijdvertakt en aan de uiteinden van de zijtakjes ontstaan de bloei-aartjes. Deze zijn klein en zilverachtig van kleur. In elk aartje zitten twee mini-bloempjes.

Pas als de zomer in volle gang is gaat het gras bloeien. De lange ranke pluimen groeien boven de struiken uit om zo elke windvlaag op te kunnen vangen. Die heeft het gras nodig om het stuifmeel te verspreiden: het is een echte windbloeier zoals de meeste grassen.

Als je de bloeiwijze bekijkt wordt ook de naam van de plant duidelijk: in de fragiele takjes van de pluim zie je her en der kronkelingen zitten, bochtige smele.

De groene grasblaadjes zijn dun en rolrond, een aanpassing aan de droge omgeving waar bochtige smele zich thuisvoelt. Het verdampend oppervlak van het blad is zo minimaal. Het blad is het hele jaar groen tot groot plezier van de heideschapen.

Bochtige smele
De roze gloed van massaal bloeiende bochtige smele op een heideveld. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Voor de natuurfotograaf is de bloei van het gras interessant, vanaf juni verschijnen de pluimen.
  • Waar bochtige smele massaal voorkomt, is het een mooi landschapelement dat je in je compositie kunt gebruiken. De zachte roze gloed steekt mooi af tegen de (nog) donkere heide en de blauwe lucht.
  • Voor de macrofotograaf bieden de grasbloemen leuke uitdagingen. Als de plant vol in bloei staat kleuren de takjes vaak rood. Niet bij alle planten, dus even goed opletten of je mooi gekleurde exemplaren ziet. Op open zonnige plaatsen kleuren ze het mooist.
  • De kronkeltjes in de takken en zijtakken zijn leuke details om in beeld te brengen. Zoek een windstille dag uit, want elke windvlaag brengt de halmen in beweging.
  • Maak eens een tegenlichtopname van de pluimen. De fragiele aartjes lichten fraai uit tegen een donkere achtergrond en de onscherpe aartjes in de achtergrond zorgen voor bokeh. Let er op dat je onderbelicht voor een mooi contrast zonder uitgebeten plekken.
  • Een leuk effect is om de halmen van onderen te fotograferen tegen de blauwe lucht. Leg je camera op zijn rug tussen de halmen of gebruik een spiegeltje.
  • Een beestje in het gras? Dan zijn de ijle grasjes een mooi decor!
Bochtige smele
Bloeiende halmen van bochtige smele van onderen genomen met groothoeklens. De halmen steken af tegen blauwe lucht met wolken. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Droge bossen en heiden op zandgrond.

Vindtijd

Juni-juli

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Op bochtige smele leeft de bochtige smele-uil. Dat is geen nachtvogel maar een nachtvlindertje dat afhankelijk is van deze grassoort. Vanaf augustus leven de rupsen in het gras en ook overwinteren ze in de graspol. Ze verpoppen uiteindelijk in een cocon onder de grond. Vanaf juni tot augustus vliegen de vlinders. Weinig kans dat je ze tegenkomt: ze zijn weinig opvallend en bovendien vliegen ze alleen in het donker.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: