Menu

Bomen

Bomen, je hebt ze in allerlei soorten en maten, verschillende vormen en kleuren. Ze zijn het hele jaar door te fotograferen en hebben een rijke keuze aan details (wortels, stam, takken, bladeren, kruin etc.). In Nederland zijn vele honderden soorten te vinden, een ideaal oefenonderwerp.
Leegheid Fotograaf: Hennie Zeij

Bomen bestaan al heel lang en afhankelijk van de soort kunnen bomen meer dan honderd meter hoog worden en groeien op verschillende gronden. Ze kunnen zeer oud worden, zo kan een Japanse notenboom meer dan 1000 jaar worden. Bomen stralen een oerkracht uit en zijn een symbool van leven. Vogels bouwen er hun nest in, de stam bied leven voor mossen, korstmossen en paddenstoelen, de takken en bladeren worden gebruikt door insecten. Bomen zijn daarom een goed onderwerp voor het fotograferen. Je kunt er alle kanten mee op. Bomen zijn solitair mooi, maar ook in groepjes kun je leuke foto’s maken. In de ochtend, avond en in de nacht kun je bomen fotograferen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

White magic.
White magic. Fotograaf: Hennie Zeij.

Fototips

Het fijne van bomen fotograferen is dat ze niet weglopen en dat je er niet ver voor hoeft te rijden. Zo ben ik onder andere naar het Landgoed Mildenburg in Oostvoorne gegaan om voor het eerst te oefenen met één onderwerp met als doel meer technische kwaliteit te brengen in mijn foto’s. Zoals het oefenen met de regel van derde en de gulden snede om een betere compositie te krijgen. Maar bomen lenen zich ook uitstekend voor andere oefeningen. De Loonse en Drunense duinen is bijvoorbeeld ook een geschikte plek voor bomen, maar ook de Veluwe, een stadspark, boom in de tuin, of de overgang van bos naar duinen (bijvoorbeeld het sprookjesachtige Quacksjeswater in Voornse Duin).

Bomen als onderwerp is voor mij heel leerzaam geweest, door vooral rustig de tijd te nemen en om je heen te kijken. Bedenken hoe je van een foto met daarop een boom een creatieve foto kunt maken. Maak eens foto van onder af op je rug liggend, of alleen van de stam waar een heel eigen landschap/wereld op groeit. Spelen met high en low key maar ook spelen met het nabewerken van de foto’s levert leuke verassingen op. Je kunt hier natuurlijk ook een ander enkel onderwerp voor nemen dat hoeft niet perse een boom te zijn, maar voor mij heeft de boom weer een nieuwe wereld geopend.

 

Leefomgeving

n.v.t.

Vindtijd

n.v.t.

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

n.v.t.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Sommige bomen (o.a.) naaldbomen kunnen antivries aanmaken en in de winter groen blijven.

Wereldwijd worden bomen gebruikt als heiligdom en voerde men vroeger veel rituelen uit bij bomen.

Ook werden bomen gebruikt tegen bijvoorbeeld koorts door in koortsbomen lapjes van kleding te hangen waardoor de koorts zou verminderen. Vaak waren dit zomereiken of de linde.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: