Menu

Onderdeel van Pixfactory

Bont dikkopje in zijn omgeving

Hoe fotografeer je een vlinder? In deze bijdrage vertelt fotograaf Danny Laps over zijn aanpak om het bont dikkopje op de foto te zetten. Hij beschrijft hoe hij te werk gaat om dit piepkleine vlindertje prachtig tot zijn recht te laten komen in zijn omgeving door eens een stap achteruit te zetten.
Bont dikkopje
Bont dikkopje, klein in beeld met aandacht voor omgeving en achtergrond. Nikon Z6 op 105mm; 1/100s bij f/3.2; ISO 400. 21-5-2020. Fotograaf: Danny Laps

Het bont dikkopje is maar een klein vlindertje van circa 13 mm. De bovenkant van de vleugels is donkerbruin met oranjegele vlekken.

De rups wordt maximaal 23 mm; het lichaam is groen met donkergroene en witte lijnen en wordt voor de overwintering bleekgeel. Na de overwintering is het lichaam licht bruinachtig wit met roze-achtig bruine en witte lijnen op rug en flanken; de grote kop is aanvankelijk groen en wordt later lichtbruin

Bont dikkopjes leggen hun eieren op de waardplanten pijpenstrootje en hennegras. Ze leven het liefst op kruidenrijke beschutte plekken op de bosrand. Hun nectar halen ze uit bramen en koekoeksbloemen.

Fototips

Bont dikkopje, klein in beeld met aandacht voor omgeving en achtergrond. Nikon Z6 op 105mm; 1/100s bij f/3.2; ISO 400. 21-5-2020. Fotograaf: Danny Laps

Als fotograaf let je er gelukkig altijd op of je onderwerp goed in beeld staat. Tegelijk breng je de achtergrond mee in beeld; iets waaraan je op dat moment misschien wat minder aandacht besteedt. Toch verdient een kleurrijke achtergrond ook zeker zijn aandeel in je fotografie.

Onderwerp van dienst: het bont dikkopje. Een prachtig vlindertje; toch beperkt het zich hier maar tot een eenvoudig voorbeeld. Wat ik je hier uitleg, kun je op elke foto van vlinders of libellen toepassen. Neem jij het onderwerp graag dichtbij in beeld, met veel detail? Of fotografeer je liever van wat verderaf, met de omgeving in beeld? Het antwoord ligt in jouw fotografiestijl en in de situatie die zich op dat moment aandient. Ik wil je ertoe aanzetten om eens een stapje achteruit te gaan: veel omgeving, weinig vlinder, knappe foto! Dat gaat als volgt.

Het bont dikkopje rust hier op het gras. Heb je er al oog voor gehad hoe mooi grassen kunnen zijn? Welke kleurtinten ze allemaal hebben? Welke verfijnde vormen? En wat een prachtig kleurenpalet je ermee kunt verkrijgen? Heb er oog voor, want in een situatie zoals deze moet de prachtige omgeving mee op de foto. Deze foto maakte ik met mijn macrolens. Foto’s van verderaf kun je ook eens met een telelens proberen, zodat je onderwerp nog meer opgaat in zijn omgeving. Hiermee bedoel ik vooral: het mag zeker eens op een grotere brandpuntsafstand, zoals 200 millimeter. Bij dit soort foto’s is het belangrijk om een grote diafragmaopening toe te passen, zoals hier f/3.2. De scherptediepte zal zich beperken tot (een stuk van) je onderwerp, de omgeving eromheen blijft mooi vaag. Ze mag vooral je beeld niet gaan verstoren. Experimenteer met dergelijke situaties en probeer eens een foto op f/3.2, nog een op f/5.6 en een andere op f/8. Als je ter plekke twijfelt, dan heb je tenminste nadien nog de keus.

Leefomgeving

Op vochtige, grazige vegetaties langs bosranden en bospaden.
Waardplanten: pijpenstrootje en hennegras.

Vindtijd

Vliegtijd mei-juni, rupsen half juni-begin mei.

Meer weten?

Vlinderstichting

Voorbeelden op Nederpix

Danny Laps Fotografie

Vlinders en libellen zijn fascinerende, kleurrijke en wonderschone insecten. Geen wonder dat het één van de meest populaire foto-onderwerpen zijn voor een natuurfotograaf! De hoogste tijd voor een boek helemaal gewijd aan deze fotogenieke beestjes.

In dit boek vind je alle fotogenieke vlinders en libellen van Nederland en België, behandeld aan de hand van verschillende benaderingen, sferen en technieken. De auteurs, allemaal rasechte vlinder- en libellenfotografen, geven jou een flinke dosis inspiratie.

Het unieke aan deze gids is dat het zowel achtergrond- als soortinformatie geeft én alle fotografische technieken beschrijft.

 

 

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Zeldzame soort, slechts regionaal voorkomend. Verdroging en dichtgroeien van bospaden zijn de grootste bedreigingen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Let ook eens op het territoriumgedrag van de mannetjes. Ze bewaken hun gebied vanaf een hoge grasspriet of tak en verjagen indringers met een kenmerkende spiraalvlucht en achtervolgen ze wel 25 -30 meter ver.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: