Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boommarter

Niet iedereen heeft de mazzel om dit mysterieuze roofdier op de foto te kunnen zetten. De boommarter is vooral ’s nachts actief, waardoor hij zelden te zien is. Maar mocht je toch heel graag dit prachtige roofdier op de foto willen zetten maak je de meeste kans aan het eind van de lente en in de zomer. Dit is de periode waarin de jongen geboren worden en overdag soms naast hun nestplaats al spelend de wijde wereld ontdekken. De rest van het jaar is deze boommarter onzichtbaar en ligt hij overdag waarschijnlijk ergens te slapen in een holle boomstam.
Boommarter
Boommarters zijn nachtdieren, maar deze is overdag gefotografeerd. Fotograaf: Sanne te Pas

Zoals de naam het al zegt, leeft de boommarter in de bossen. Hier klauteren en springen ze moeiteloos van tak naar tak. De behendigheid, spierkracht en snelheid van deze bosbewoners zorgt ervoor dat zelfs de eekhoorn ten prooi kan vallen aan deze boommarter. Hoewel de eekhoorn een lekker hapje is, eet de boommarter bijna alles wat op zijn pad komt. Dit kunnen kleine zoogdieren en vogels zijn, zoals muizen, ratten, konijnen, merels en lijsters. Maar ook insecten en vruchten staan op het menu van deze jager.

Het neefje van de boommarter is de steenmarter. Ze lijken dan ook veel op elkaar. Toch zijn er verschillende manieren waarop je deze twee van elkaar kunt onderscheiden. Ten eerste leeft een steenmarter in de buurt van de bebouwde omgeving, terwijl je de boommarter vaak alleen ziet in de bossen.

Qua uiterlijke kenmerken zijn er ook duidelijke verschillen zichtbaar. Zo heeft de boommarter een gelige bef en een steenmarter een witte bef. De oren van de boommarter zijn groter dan de steenmarter. Allebei zijn ze vrij slank en hebben ze een spitse kop. Alleen de steenmarter heeft een roze neusdopje, in tegenstelling tot de boommarter die een zwart neusdopje heeft.

De gelige bef, de zwarte neus en grotere oren onderscheidt de boommarter van zijn neefje de steenmarter. Fotograaf: Sanne te Pas

De boommarter is verder nog te herkennen aan de redelijk lange achterpoten. De voorpoten zijn iets korter, waardoor dit roofdier iets gebogen loopt. De poten en de snuit van de boommarter zijn vaak iets donkerder dan de rest van de bruine vacht.

Doordat het leefgebied van de boommarter erg groot is, zijn ze het grootste deel van het jaar onzichtbaar. Richting de zomer daarentegen zit de boommarter vaak in de buurt van zijn nest. Dit is vaak een holle boomstam met meerdere gaten, zo gebruikt de boommarter soms het oude nest van een specht. Tijdens het opvoeden van de jongen is de moeder vaak in de buurt en is het leefgebied dus kleiner. De jongen ontdekken dan al spelend de buitenwereld. De kans dat je een boommarter tegenkomt is dan ook groter in deze periode van het jaar.

Fototips

  • De boommarter is zeldzaam in Nederland en een wettelijk beschermd dier. Als je de boommarter tegenkomt is het van belang om voldoende afstand te houden en ze niet te verstoren.
  • Er zijn tegenwoordig in Nederland veel fotohutten die je ’s nachts kunt huren. De boommarter is voornamelijk in de nacht actief. Daarom is juist zo’n fotohut handig om deze soort een keer van dichtbij te kunnen zien en hopelijk op de foto te kunnen zetten.
  • De boommarter is een schuwe en zeldzame soort. Je zult dus veel geduld moeten hebben als je een boommarter wilt fotograferen.
  • Als de jongen zijn geboren is de kans groter dat je een boommarter kunt fotograferen. De dieren zijn dan minder schuw en blijven redelijk op een vaste plek zitten.
Boommarters zijn zeer behendige klimmers. Fotograaf: c
  • Doordat je de boommarter waarschijnlijk ’s nachts fotografeert is het handig om een statief mee te nemen. Je wilt de ISO-waarde namelijk niet te hoog zetten en hierdoor krijg je een lange sluitertijd. Als je dan uit de hand fotografeert zal het beeld sneller onscherp zijn. Een statief zorgt ervoor dat de camera minder beweegt tijdens het fotograferen, waardoor er dus minder bewegingsonscherpte ontstaat.

Leefomgeving

Leeft in de beboste gebieden.

Vindtijd

Hele jaar, maar vooral ’s nachts actief.

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Zeldzaam en gevoelig voor verstoring.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat de boommarter eigenlijk het hele jaar door solitair leeft, behalve tijdens de paringstijd. Bovendien maken ze tijdens het paren een miauwend geluid.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: