Dat van die dino’s klopt ook wel, want varens vormen echt een oeroude plantengroep die al een half miljoen jaar geleden is ontstaan en volop aanwezig was in het Carboon tijdperk, het hoogtepunt van de dinosaurussen. Er zijn dan ook heel veel fossiele varensoorten teruggevonden.
De brede stekelvaren is een forse soort die meer dan een meter hoog kan worden. De varenbladen groeien in opvallende bundels: ze ontspringen vanuit één punt. Het blad is fijn verdeeld in deelblaadjes en die zijn op hun beurt nog eens verdeeld in kleine blaadjes. Dubbel samengesteld noemen de plantkundigen dat. Zo krijg je de karakteristieke veervorm van het varenblad.
De fijn verdeelde bladen buigen in grote bogen uiteen en zo krijg de hele varenplant een sierlijke vorm. Even terzijde: bij varens spreken we van ‘bladen’ en niet van ‘bladeren’ zoals we bij de zaadplanten doen. Onderscheid moet er zijn.
Varens sterven bovengronds af in de herfst, maar leven ondergronds gewoon door. In het voorjaar komen er nieuwe bladen, die in het begin nog zijn opgerold. Een bijzonder moment en leuk om te fotograferen is, als de bladen zich omstreeks april beginnen te ontrollen.
Varens zijn anders dan bloemplanten, want ze vormen sporen. Bloemen kennen ze niet. Bij de brede stekelvaren groeien de sporen in doosjes en die vind je bij elkaar in hoopjes onderaan het blad. Als in het voorjaar het varenblad zich ontrolt, zie die ronde hoopjes al zitten. Ze zijn afgedekt door een witachtig niervormig vliesje dat hen beschermt. Pas in de zomer zijn ze rijp en worden de sporenhoopjes donker van kleur. Ze barsten open en de sporen komen vrij.

Brede stekelvarens zijn afgelopen decennia enorm toegenomen, vooral in bossen op arme zandgronden. Dat komt door de stikstof die dankzij de overbemesting van de landbouw in de bossen is neergedaald. De brede stekelvaren profiteert daar van, net zoals je dat ziet bij de braam. Bosbeheerders spreken wel van ‘verbraming’ van de bossen; je zou net zo goed kunnen spreken van ‘verbredestekelvaring’ maar misschien ligt dat wat minder lekker in de mond.
2 reacties
Ron, wat een mooi artikel boordevol fijne informatie! Goede fotografie begint met kennis en gevoel voor het onderwerp. Jouw artikel is daar een mooi voorbeeld van voor de varen! Bedankt!
Wat een leuke reactie Menno, dank je wel!