Er zijn twaalf bremraap soorten in de Benelux met allemaal hun eigen specifieke gastheer. Als je je ogen half dichtknijpt lijken de afzonderlijke bloemetjes een beetje op die van leeuwenbekjes.
Bremrapen delen een aantal eigenschappen met de onder floristen en fotografen zo geliefde orchideeën. Zo produceren bremrapen ook miljoenen stoffijne zaden.
Orchideeën ontkiemen meestal alleen waar deze in contact komen met de juiste schimmel waarmee de orchidee dan een samenwerking aangaat (symbiose). Voor bremrapen geldt hetzelfde alleen gaat het hier niet om de juiste schimmel maar om de juiste plant.
Bremrapen zullen alleen in de buurt van de bijbehorende gastheer ontkiemen. Hun bloemen zijn verrassend met kleuren variërend van wit (walstrobremraap), bitterkruidbremraap (roze en geel) tot blauw (blauwe bremraap en soms klavervreter).

Fototips
- Bremraap is een prachtige macro onderwerp. De planten zijn licht doorschijnend en de vorm wordt in tegenlicht mooi benadrukt.
- Door de planten vanaf een laag standpunt en met een laag f getal met een telelens te fotograferen komen ze goed los van de omgeving.
- Ieder soort bremraap heeft zo zijn eigen habitat: klimopbremraap in het bos en in de stad, blauwe bremraap in de duinen. Om wat van het leefgebied te laten zien kan je een groothoeklens gebruiken met een klein diafragma. Om de planten verder in het zonnetje te zetten is een beetje invulflits afkomstig van een externe flitser een mooie hulpmiddel.

Verspreidingskaart
Meer weten?
En dan nog dit!
Bremraap heeft zijn naam te danken aan de grote bremraap, die op brem parasiteert.
Ik neem aan dat die bloedrode Bremraap niet in Nederland is gefotografeerd. Ik ken hem van Noord-Spanje, Zuid-Frankrijk en Zwitserland.