Menu

Buizerd

Wie kent niet het beeld van een buizerd op een paaltje? Of cirkelend boven bos en weiland? Het is haast niet voor te stellen dat deze vogel vorige eeuw zo zeldzaam is geweest door gebruik van landbouwgif. Deze roofvogel is inmiddels weer algemeen en prachtig om te zien, te bewonderen en te fotograferen.
Twee buizerds in beeld. Fotograaf: Arjan Troost

Buizerds kom je tegen in allerlei kleuren en patronen. Van donkerbruin tot bijna wit. De brede vleugels, de korte afgeronde staart met bandjes, de korte kop, gele poten, dat zijn de kenmerken waar je op moet letten. Verwarring met de veel zeldzamere ruigpootbuizerd is altijd mogelijk, vooral in de trektijd.

Vaak kom je buizerds vliegend tegen. Ze kunnen heerlijk rondcirkelen op de thermiek. Hun geluid is heel herkenbaar, een hoog “mieuw” geluid.

Het meest bekend zijn ze van de paaltjes langs de weg waar ze zo graag op zitten. Vanaf die zitplaats jagen ze op muizen, wormen en insecten in de wegberm. Daarnaast zijn buizerds aaseters. Dode dieren langs de weg zijn voor hen een smakelijke maaltijd.

Ze broeden het liefst hoog in de bomen waar ze hun nest bouwen in rustige bossen en bosranden. Wees dan voorzichtig want zo’n nestplaats is gemakkelijk verstoord. De nesten, ook wel horsten genaamd, zijn fors en kunnen makkelijk 60 cm diep zijn. In het voorjaar (april-mei) broeden de vogels. De eerste weken hebben man en vrouw een taakverdeling: de man verzamelt prooi en het vrouwtje voert het aan de kuikens. Later jagen beide ouders naar prooi om de hongerige magen te voederen. De jongen vliegen in de zomer uit en worden ook dan nog een tijdje gevoerd. In die periode zie je buizerds vaak in familieverband rondcirkelen.

Onze broedvogels blijven ook ’s winters in het land. Daarnaast zijn er ook wintergasten uit Scandinavië die ons land bezoeken. In het vroege voorjaar trekken deze vakantiegangers pas weer terug.

Edward van Altena Fotograaf: Edward van Altena" data-elementor-open-lightbox="yes" data-elementor-lightbox-title="" data-elementor-lightbox-description="Bekende buizerd-foto van Edward van Altena Fotograaf: Edward van Altena" href="https://natuurfotografie.nl/wp-content/uploads/2015/07/buizerd.jpg">buizerd Buteo buteo
Bekende buizerd-foto van Edward van Altena Fotograaf: Edward van Altena

Fototips

  • Bestudeer het gedrag van de vogel zodat je weet wat zijn vaste zitplaatsen of aanvliegroutes zijn. Neem hiervoor de tijd. Het gedrag ontdekken is net zo leuk als het fotograferen. Als je het gedrag goed kent, levert dat steeds meer kansen hierop in te spelen voor een mooie foto.
  • Als je vaak op dezelfde plek terug komt waar een buizerd zit, zal de vogel je op den duur herkennen en meer vertrouwd worden.
  • Let op specifiek gedrag. Mooie momenten zijn de balts met prooioverdracht in het voorjaar of de jacht.
  • Maak gebruik van een camouflagetent nabij een van de vaste plekken waar de buizerd regelmatig komt. Ook kun je buizerds lokken met kadavers, het zijn ook aaseters.
  • Vanuit de auto fotograferen is ook mogelijk, maar ze vliegen snel weg. Let op actieve buizerds die wat verder weg zitten. Spot je er een, zet dan de auto stil en kijk of hij jouw kant uit komt. Verken de omgeving van je auto voor mooie plekken en achtergronden die geschikt zijn voor een foto.
  • Broedtijd? Houdt gepaste afstand van het nest om verstoring te voorkomen.

 

Leefomgeving

Het meest talrijk in halfopen landschap met weilanden, houtwallen en bosjes.

Vindtijd

Hele jaar, als broedvogel of doortrekker.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Regelmatig zijn er meldingen van agressieve buizerds die hardlopers en fietsers aanvallen. Het zijn broedende vogels die zich bedreigd voelen door de mensen die met een flinke snelheid hun territorium binnenkomen. Het zijn dus eigenlijk verdedigende buizerds. Buiten het broedseizoen zul je er weinig last van hebben. Soms plaatsen de boswachters bordjes waar je te maken kunt krijgen met een aanvallend koppeltje buizerds.

2 reacties

  1. Ik vind het niet verstandig om te schrijven dat je dieren kunt gaan lokken met kadavers. Ik vind het etisch niet correct en het is verboden om dode dieren te transporteren. Geef mensen niet de motivatie om kadavers te zoeken of te creeeren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik vind het niet verstandig om te schrijven dat je dieren kunt gaan lokken met kadavers. Ik vind het etisch niet correct en het is verboden om dode dieren te transporteren. Geef mensen niet de motivatie om kadavers te zoeken of te creeeren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: