Buizerds kom je tegen in allerlei kleuren en patronen. Van donkerbruin tot bijna wit. De brede vleugels, de korte afgeronde staart met bandjes, de korte kop, gele poten, dat zijn de kenmerken waar je op moet letten. Verwarring met de veel zeldzamere ruigpootbuizerd is altijd mogelijk, vooral in de trektijd.
Vaak kom je buizerds vliegend tegen. Ze kunnen heerlijk rondcirkelen op de thermiek. Hun geluid is heel herkenbaar, een hoog “mieuw” geluid.
Het meest bekend zijn ze van de paaltjes langs de weg waar ze zo graag op zitten. Vanaf die zitplaats jagen ze op muizen, wormen en insecten in de wegberm. Daarnaast zijn buizerds aaseters. Dode dieren langs de weg zijn voor hen een smakelijke maaltijd.
Ze broeden het liefst hoog in de bomen waar ze hun nest bouwen in rustige bossen en bosranden. Wees dan voorzichtig want zo’n nestplaats is gemakkelijk verstoord. De nesten, ook wel horsten genaamd, zijn fors en kunnen makkelijk 60 cm diep zijn. In het voorjaar (april-mei) broeden de vogels. De eerste weken hebben man en vrouw een taakverdeling: de man verzamelt prooi en het vrouwtje voert het aan de kuikens. Later jagen beide ouders naar prooi om de hongerige magen te voederen. De jongen vliegen in de zomer uit en worden ook dan nog een tijdje gevoerd. In die periode zie je buizerds vaak in familieverband rondcirkelen.
Onze broedvogels blijven ook ’s winters in het land. Daarnaast zijn er ook wintergasten uit Scandinavië die ons land bezoeken. In het vroege voorjaar trekken deze vakantiegangers pas weer terug.

2 reacties
Ik vind het niet verstandig om te schrijven dat je dieren kunt gaan lokken met kadavers. Ik vind het etisch niet correct en het is verboden om dode dieren te transporteren. Geef mensen niet de motivatie om kadavers te zoeken of te creeeren.
Ze zijn zeker mooi om te zien. Als ik ze roep komt er vaak ook een even kijken. En altijd paraat zijn als je ze voorbij loopt 🙂 https://www.flickr.com/photos/gipukan/12683607975/