Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dodaars

In de waterrijke gebieden van Nederland kun je een opvallend watervogeltje tegenkomen. In de broedtijd herken je hem direct aan zijn opvallende, hinnikende baltsroep, die wel iets weg heeft van de roep van een koekoeksvrouwtje. Hij is een slagje kleiner dan de waterhoen en vrij schuw aangelegd. Dit artikel gaat over het kleinste fuutje van Europa, namelijk de dodaars.
De dodaars.
De dodaars. Fotograaf: Christien van der Veen

Met zijn compacte formaat van 25 tot 29 centimeter en een gewicht tussen de 140 en 250 gram is de dodaars een van de kleinste watervogels. Hij heeft een enigszins gedrongen lichaamsbouw, een korte nek en een korte zwarte snavel met een lichte punt. Dodaars hebben een zomer- en winterkleed. In de zomer zijn ze overwegend donkerbruin met kastanjebruine wangen en hals, en een opvallende witgele vlak bij de snavel. In hun winterkleed is de bovenzijde donkerbruin en de rest is lichtbruin/beige. Mannetjes en vrouwtjes zijn qua uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden.

Dodaars in zijn omgeving.
Dodaars in zijn omgeving. Fotograaf: Christien van der Veen

Broedseizoen

De dodaars broedt in ondiepe en beschutte wateren waar veel oeverbegroeiing en onderwatervegetatie aanwezig is. Je kunt ze vinden in moerasgebieden, vennen en (duin)meren. Het broedseizoen van de dodaars begint in het vroege voorjaar. Mannetjes proberen op spectaculaire wijze de aandacht van vrouwtjes te trekken, door te ‘dansen’ op het water.

Duikende dodaars.
Duikende dodaars. Fotograaf: Christien van der Veen

Het mannetje en vrouwtje bouwen samen een drijvend nest van allerlei plantaardig materiaal. Dit nest wordt onder of boven water verankerd aan de oever- of onderwatervegetatie. Ze hebben één tot twee en soms zelfs drie legsels per jaar. Gemiddeld leggen ze 4 tot 6 eieren. Na ongeveer 3 weken broeden komen de jongen uit. Het mannetje en vrouwtje broeden allebei en zorgen ook beide voor de jongen. De jongen zijn al snel in het water te vinden. Om uit te rusten kruipen de jongen op de rug van hun ouders. Ook blijft het nest nog een poosje een rustplaats.

Shake that eh dod-aars...
Shake that eh dod-aars… Fotograaf: Christien van der Veen

Buiten het broedseizoen heeft de dodaars een meer verspreid leefgebied en kun je ze in allerlei soorten water vinden, waaronder stadsgrachten en stadsparken.

De dodaars vangt zijn voedsel voornamelijk onder water. Ze hebben uitstekende duikvaardigheden en kunnen tot 2 meter diep duiken. Ze gebruiken hun vleugels en poten om onder het water te manoeuvreren. Ze leven hoofdzakelijk van insecten en larven, schelp- en schaaldieren, kleine amfibieën en kleine visjes tot 7 cm.  Ook voedsel op het wateroppervlakte laten ze niet aan hun voorbij gaan. De prooi wordt op het oog gevonden. Om ervoor te zorgen dat de graatjes en ander onverteerbaar materiaal wordt uitgebraakt slikken ze regelmatig veertjes in.

Juveniele dodaars.
Juveniele dodaars. Fotograaf: Christien van der Veen

Fototips

  • De dodaars is een schuwe watervogel. Heb geduld en ga verdekt opgesteld rustig aan de kant liggen (voor een mooi laag standpunt). Of gebruik je auto als mobiele schuilhut. Laat de dodaars naar jou toekomen.
  • Ga voordat je fotografeert een poosje kijken naar het gedrag van de dodaars, zo krijg je misschien een uniek beeld.
  • Dodaars zijn snel en duiken vaak onder water, gebruik een hoge sluitertijd om een scherpe foto te maken.
  • Gebruik eventueel een rijstzak of statief voor het ondersteunen van je camera en lens.

    Dodaars, close up in high key.
    Dodaars, close up in high key. Fotograaf: Christien van der Veen

Leefomgeving

Tijdens broedtijd voornamelijk moerasgebieden, vennen en (duin)meren. Buiten de broedtijd ook in andere waterrijke gebieden zoals parken, stadsgrachten etc.

Vindtijd

Jaarrond aanwezig.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Schaarse broedvogel in Nederland.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Hoe de dodaars aan zijn naam komt? Het achterwerk van de dodaars is bedekt met wittige donzige veren. De naam is een samenstelling van de woorden dod (= pluk) en aars. Je zou hem eigenlijk dus ook dons-kontje kunnen noemen…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: