HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Duinviooltje

De echte duinspecialist! Duinviooltjes zorgen voor een flinke dosis kleur op de duinhellingen en graslanden vlak achter de zeereep. Ze bloeien bijzonder kleurrijk: paars, blauw, geel en wit en dat allemaal in één bloempje.
Het duinviooltje is een echte overlever, een plant die tegen het extreme klimaat in de duinen is opgewassen.

Duinviooltje
Duinviooltje in oranje. Fotograaf: Nico van Kappel

Zijn overlevingskracht dankt het duinviooltje aan de wortelstok die uitloopt in een lange penwortel van wel 1 meter diep, waardoor deze in de droogste perioden van het jaar nog water kan vinden.

Duinviooltjes groeien vaak in groepjes in de duinen, soms bedekken ze zelfs vierkante meters op plekken waar ze weinig concurrentie hebben van andere planten.

Organismen leven nooit alleen en zijn onderdeel van een leefgemeenschap, zo is het duinviooltje een voedselplant voor de rupsen van de aantrekkelijke kleine parelmoervlinder en duinparelmoervlinder.

Duinviooltjes bloeien uitbundig in het voorjaar en zijn vaak tot in de herfst nog bloeiend te vinden. In de herfst zijn de bloemen kleiner dan in de rest van de bloeiperiode.

Vanaf laag standpunt genomen. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Duinviooltjes zijn prachtige macro onderwerpen, probeer het beeldvlak van de bloemen evenwijdig aan je sensor te houden. Hierdoor kan je met een zo groot mogelijk diafragma werken. De planten groeien dicht bij de grond, door met een groot diafragma (laag f-getal) te werken krijg je een minder rommelige achtergrond.
  • Mocht je nóg dichterbij willen komen, dan kan je nog altijd tussenringen plaatsen tussen lens en camera. Duinviooltjes zijn licht doorschijnend waardoor ze bij vroeg of laat tegenlicht oplichten als lampjes.
  • Doordat de planten vaak in groepjes samen voorkomen op duinhellingen zijn beelden mogelijk van een veld viooltjes van dichtbij tot aan de horizon. Gebruik hiervoor een hoog f-getal (klein diafragma) en een groothoeklens.

Verspreidingskaart

Nederland

België

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Soortenbank

Wikipedia

Wilde Planten

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Duinviooltjes hebben twee strategieën om de zaden te verspreiden. De eerste is dat wanneer de vruchten rijpen deze openspringen en de zaden weg worden geslingerd. De tweede is dat de zaden een zogenaamd mierenbroodje bij zich hebben, waardoor ze door mieren worden meegenomen naar een nieuw groeiplaats.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *