Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gesteelde haarmuts

Er zijn mossen die erg veel houden van mensen. Gesteelde haarmuts is er zo een. Deze leuke mossoort met zijn oranje mutsjes kun je overal aantreffen waar mensen wonen. Op tuinmuurtjes, dakpannen, betonnen randjes… op dat soort plekken voelt hij zich thuis. De opvallende sporenkapsels zijn goed te herkennen en mooi voor op de foto. Vaak kom je deze mossoort tegen in gezelschap van andere bezienswaardige mossen en korstmossen.
haarmuts
De kenmerkende oranje kapsels steken boven de andere mossen uit. Fotograaf: Ron Poot

Oud beton en cement zijn de favoriete materialen waar de gesteelde haarmuts op groeit. Of het nu muurtjes, dakpannen, grafzerken, bruggen, bunkers of betonnen paaltjes betreft, de kans is groot dat je de oranje kapseltjes tegenkomt. De liefde zit hem in de kalk, die in deze ondergrond te vinden is. De afgelopen decennia heeft deze mossoort een gestage groei gehad en inmiddels is het een algemene soort in het hele land.

Al in de winter kun je de jonge sporenkapsels herkennen, ze zijn dan nog bedekt met een oranjebruin mutsje (“huikje”). Dat is meteen het meest aantrekkelijke onderdeel voor de natuurfotograaf en dus kun je dit mos maar het best in het winterseizoen zoeken. Sporenkapsels komen vaak en talrijk voor. Een extra service is nog, dat de sporenkapsels op een steeltje staan waardoor ze net boven de mosblaadjes uitsteken.

In het voorjaar gaat het mutsje er af en gaat het sporendoosje open dat er onder zit. De rijpe sporen verspreiden zich in de omgeving met de wind.

Vaak komt gesteelde haarmuts voor in de buurt van andere leuke steenbewonende soorten. Diverse korstmossen horen daar toe, maar ook grappige mossoorten zoals muisjesmos en muursterretje.

De gesteelde haarmuts voelt zich thuis in de menselijke bebouwing, bij voorkeur op beton. Opname gemaakt met behulp van focus stacking. In de omgeving zie je muisjesmos en korstmossen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Zoek in je eigen omgeving naar dit kleurrijke mos, tuinmuurtjes en dakpannen zijn favoriete plekken.
  • In combinatie met andere mossen en korstmossen vormen ze prachtige miniatuur landschapjes.
  • Al in de winter vind je sporenkapsels, ze zijn dan nog mooi oranje omdat ze in de vroegste fase bedekt zijn met een oranje huikje.
  • Vanaf laag standpunt kun je de sporenkapsels mooi omhoog zien steken.
  • Wil je meer scherptediepte en toch een wazige achtergrond, maak dan gebruik van focus-stacking.
  • Extra decoratief worden mossen bij slecht weer: bij vochtig weer zijn de kleuren op hun mooist.
  • Druppeltjes of ijskristallen geven net wat extra aan je opname.

Leefomgeving

Stedelijke omgeving. Op steen en beton, dakpannen, muren.

Vindtijd

Sporenkapsels van januari – april.

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Haarmutsen danken hun naam aan de haren die op het huikje zitten. Er zijn allerlei soorten haarmutsen, veel groeien er op bomen. De gesteelde haarmuts is het makkelijkst herkenbaar dankzij de opvallende oranje huikjes die buiten het polletje steken.

Dan heb je ook nog haarmossen. Deze groep mossen is niet verwant aan de haarmutsen en die mossen zien er echt heel anders uit. Een gemeenschappelijk kenmerk is wel, dat ook haarmossen een huikje hebben dat er harig uitziet. Vergelijk maar eens met zandhaarmos of ruig haarmos. Ook de groeiplaats is totaal verschillend. Haarmossen zijn bodembewoners die je nooit op schors of steen zult tegenkomen, hooguit op een boomvoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: