HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Gewone en kleine heremietkreeft

Als je heremietkreeft hoort denk je al snel aan een of ander tropisch beest, maar ook in de Lage Landen komen enkele soorten heremietkreeften voor! Heremietkreeften leiden een fascinerend bestaan en zijn bijzonder fotogeniek.

Gewone en kleine heremietkreeft
Fotograaf: Loes Belovics

Wereldwijd komen er meer dan 1100 soorten heremietkreeften voor. Langs de Nederlandse en Belgische kust moeten we het stellen met twee soorten: de (gewone) heremietkreeft en de kleine heremietkreeft. Bij gewone heremietkreeften is de rechterschaar groter dan de linkerschaar, bij kleine heremietkreeften is dit andersom.

Heremietkreeften hebben een zacht en kwetsbaar achterlijf. Ze gebruiken daarom zonder uitzondering een slakkenhuisje dat niet meer bewoond wordt. Dit is één van de redenen waarom heremietkreeftjes fotogeniek zijn: je vindt ze in combinatie met tal van kleurrijke schelpjes, voornamelijk (stompe) alikruikjes.

 

Fototips

Getijdenpoeltjes (ondiepe plassen die na vloed achterblijven op het strand) zijn het meest geschikt om de heremietkreeften te fotograferen. Met weinig wind en een ondiep getijdenpoeltje kun je goed fotograferen. Let op je scherpstelling, handmatig scherpstellen is raadzaam om te voorkomen dat de autofocus op het water scherpstelt. Eventueel kun je een polarisatiefiler gebruiken om geen last te hebben van de zonneschittering op het water.

De heremietkreeftjes zijn verrassend klein en snel. Een macrolens of een korte zoomlens zijn het meest geschikt om ze te fotograferen. Omdat ze in een beschermende schelp zitten, kan het weinig kwaad om af en toe een schelpje te pakken en op de plaats te zetten waar het plasje ondiep is.

Na een flinke (NW) storm heb je een grote kans om ze op onze stranden aan te treffen. Dan zijn er ook vaak volop zeesterren en ander leuk zeebanket te vinden, een perfect moment dus om op het strand te gaan struinen.

Verspreidingskaart

Heremietkreeft

Kleine heremietkreeft

Meer weten?

Wikipedia

En dan nog dit!

De bijnaam van de kleine heremietkreeft is boksertje, vanwege zijn ongekend heftige uitvallen. De wetenschappelijke naam is Diogenes pugilator, wat Diogenes de bokser betekent. Diogenes was een Griekse filosoof die alle bezit verachtte en daarom in een lege ton woonde.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Dankjewel voor de aanvulling Loes! Ik neem het op in het artikel.

  2. Leuk artikel! Mijn ervaring is dat je de grootste kans hebt om ze op onze stranden te vinden na een flinke storm, vooral N/W . Dan zijn er ook vaak volop zeesterren en ander leuk zeebanket te vinden, een perfect moment dus om op het strand te gaan struinen.

    Groet Loes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *