Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gewone ereprijs

Het mooiste blauw vind je gewoon in de berm. Het zijn de bloemen van ereprijs. Veronica is de officiële naam van dit charmante plantje. Als die blauwe schoonheden je vanuit het gras aankijken kun je haast niet voorbijlopen zonder stil te staan en een foto te maken.
Close-up van een bloemtros van gewone ereprijs. Fotograaf: Ron Poot

Er zijn heel wat soorten ereprijs te vinden, maar geen enkele soort heeft van die hemelsblauwe bloemen als de gewone ereprijs. De bloemen groeien in een trosje bijeen en daardoor zijn er vaak meerdere bloemen tegelijk aan het bloeien. Een berm vol ereprijs kan er van verre al heel blauw uitzien, een heerlijke voorjaarssfeer.

De bloemen van ereprijs zijn tweetallig. Er zijn maar twee meeldraden en kelk en kroonbladen bestaan allebei uit vier slippen. De bladeren staan kruiswijs, twee aan twee aan de stengel. De stijl steekt een eindje buiten de bloem uit, tussen de meeldraden door.

Een ander veldkenmerk is de typische beharing op de stengel. Twee rijen haren kom je daar tegen. Deze schijnen een functie te hebben om regenwater dat op het blad zit weg te zuigen en langs de stengel af te voeren naar de bodem.

De bloemen zijn ingericht voor de bestuiving door zweefvliegen. De stijl is schuin naar beneden gericht en de 2 meeldraden wijken naar rechts en links uiteen. De insecten zweven eerst eventjes voor de bloem en steken dan hun slurf naar midden van de bloem om nectar te peuren. Het midden is voor de vliegen goed herkenbaar door de witte ring. Terwijl ze dit doen, steunen ze op de bloem en hierdoor buigen de twee helmdraden naar beneden. Gevolg is dat de helmknoppen stuifmeel afgeven aan de onderkant van de zweefvlieg. Bij het bezoek aan de volgende bloem raakt deze eerst de stempel en geeft daar stuifmeel af. Zo is kruisbestuiving (en bevruchting door verschillende bloemen) verzekerd.

Vaak bloeien veel bloemen bij elkaar in een tros en kleuren ze samen de berm blauw. Fotograaf: Ron Poot

 

Fototips

  • Soms kom je gewone ereprijs massaal tegen, dat is leuk voor een beeldvullende opname met blauwe bloemen of als voorgrond in een landschapsfoto.
  • Voor macrofotografen is ereprijs een dankbaar object. Zoom eens in op de topjes van de twee meeldraden met de macrolens met de bloem op de achtergrond.
  • Op een zonnige dag is het beter de bloem in de schaduw te houden en achtergrond licht. Met een stop overbelichting krijg je een mooie bloemkleur en een zachte achtergrond.
  • Kijk ook eens naar combinaties met andere gekleurde bermbloemen.

Leefomgeving

Graslanden en bermen.

Vindtijd

April – juni.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Waar heeft ereprijs zijn naam aan te danken? Het verhaal gaat dat de Vlaamse botanicus Dodoens (1517-1585) zo enthousiast was over de geneeskrachtige eigenschappen van dit plantje dat hij het alle “eer ende prijs oft loff” wilde geven en het deze naam gaf.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: