Menu

Onderdeel van Pixfactory

Gewone smeerwortel

Je hebt ze in het wit, roze en paars. Smeerwortel is een plant met vele gedaanten. Je kunt de verschillende bloemkleuren vaak gewoon bij elkaar in de buurt vinden. Het zijn allemaal varianten van dezelfde soort. Net zoals je bij mensen ook blonde, donkere en roodharige varianten tegenkomt op straat.
De bloeiwijze van smeerwortel is een schicht, die er uitziet als een opgerolde spiraal.
De bloeiwijze van smeerwortel is een schicht, die er uitziet als een opgerolde spiraal. Fotograaf: Ron Poot

De bloemen van smeerwortel zijn klokvormig, ze bestaan in feite uit vijf vergroeide kroonbladen. Door die klokvorm zijn ze niet makkelijk toegankelijk voor insecten. Alleen hommels met een lange tong zijn in staat nectar uit de bloem te halen. Als ze dit doen blijft er stuifmeel op het insect over en daarmee zorgt hij voor bestuiving bij de volgende bloemen die hij bezoekt.

De bloemen groeien in een schicht. Deze aparte bloeiwijze ziet er uit als een opgerolde spiraal. Bij het ontwikkelen van de bloemen zie je dat de bloemen links en rechts opzij uitgroeien. De meest verse bloemen zitten het hoogst, zodat ze goed opvallen voor insecten.

Een witte varieteit. Je kunt bij de inheemse smeerwortel witte en paarse planten door elkaar tegenkomen, maar nooit twee bloemkleuren op dezelfde plant.
Een witte variëteit. Je kunt bij de inheemse smeerwortel witte en paarse planten door elkaar tegenkomen, maar nooit twee bloemkleuren op dezelfde plant. Fotograaf: Ron Poot

Het blad en de stengel van de smeerwortel voelt ruwharig aan. Het is dan ook een soort uit de familie van Ruwbladigen, net als vergeet-mij-nietjes of slangenkruid. Een goede bescherming tegen vraat.

De naam dankt de plant aan de slijmige substantie in de wortel. Hiermee voorkomt de plant slakkenvraat. Het smeer van de smeerwortel staat bekend als geneeskrachtig en helpen tegen gewrichtsklachten. Toch is een waarschuwing op zijn plaats, er zitten niet alleen maar geneeskrachtige stoffen in de wortel maar ook schadelijke stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

De bloeiwijze van voren genomen. De symmetrie valt dan op.
De bloeiwijze van voren genomen. De symmetrie valt dan op. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

      • Smeerwortel is een vaste plant die flink groot kan worden. Zijn paarse en witte kleuren zijn mooi te verwerken in een landschapsfoto. In de buurt van smeerwortel komen ook andere kleurrijke soorten voor van grazige graslanden en slootkanten. Mooi te combineren in een beeld.
      • De bloemen zijn klokvormig, de slippen van de bloem zijn vaak terug gekromd. Dit zijn interessante details voor de macro fotograaf.
      • De haren op de plant zijn doorschijnend. Bij tegenlicht geeft dit een mooi effect, leuk om mee te experimenteren.
      • Let op de prachtige bouw van de bloeiwijze, een spiraalvormig opgerolde schicht. Vanaf de zijkant is dit goed in beeld te brengen. Zorg ervoor dat het vlak van het spiraal goed loodrecht op je kijkrichting ligt, dan heb je zoveel mogelijk scherp in beeld.
      • Naast de wilde smeerwortel zijn er tal van (niet inheemse) tuinsoorten. Vaak kom je hier weer andere kleuren tegen zoals rood en lichtblauw. Soms veranderen de bloemen van kleur in de loop van hun ontwikkeling.

        Een uitheemse gekweekte smeerwortelsoort met verschillende kleuren bloemen in een bloeiwijze.
        Een uitheemse gekweekte smeerwortelsoort met verschillende kleuren bloemen in een bloeiwijze. Fotograaf: Ron Poot

 

Leefomgeving

Bermen, dijken, ruigten, slootkanten. Grazige plaatsen.

Vindtijd

Mei – augustus

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Smeerwortelbloemen hebben vaak last van inbrekers. Niet alle insecten hebben een tong die lang genoeg is om nectar uit de buisvormige bloemen te peuren. Om toch de zoetigheid te krijgen boren ze een gaatje in de kroonbuis en halen zo de nectar weg. De bloem heeft het nakijken, want zo omzeilen de insecten de meeldraden en vindt er geen bestuiving en bevruchting plaats. Let maar eens op of je die gaatjes in de bloemen ziet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: