HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Grote groene sabelsprinkhaan

De zomer nadert zijn einde. In augustus en september zijn de grote groene sabelsprinkhanen allemaal volwassen geworden. De mannetjes laten hun ratelende, knerpende zang vanuit grote kruiden en kleine struiken horen. Voor mij het geluid van de nazomer.

grote groene sabelsprinkhaan
Kopportret grote groene sabelsprinkhaan Fotograaf: Mark van Veen

Het is een imposante verschijning, de grote groene sabelsprinkhaan. Zonder vleugels is de lengte al meer dan 3 cm en de vleugels zijn bijna twee maal de lichaamslengte. De soort is een alleseter, die als volwassene graag andere insecten eet. De kaken zijn erg sterk en een beet kan pijnlijk zijn. De naam sabelsprinkhaan verwijst naar de eilegboor van de vrouwtjes, die als een zwaard uit het achterlijf steekt. Deze is net zo lang als het achterlijf.

De sabelsprinkhanen maken geluid door met hun voorvleugels over elkaar te wrijven, het zogenoemde striduleren. De mannetjes doen dat om vrouwtjes te lokken. Deze lopen richting het geluid en de vrouwtjes kun je op bladeren nabij mannetjes vinden. De vrouwtjes maken zelf geen geluid.

Het is een soort van ruigten. De dieren zijn vaak in stevige kruiden of struiken te vinden, op meer dan een halve meter hoogte. Goede plekken om ze te vinden zijn ruige wegbermen, verruigde graslanden en zonnige bosranden met struiken. Ze zitten op de bladeren of takken. Bij benadering houden ze stil. Kom je te dicht bij, dan laten ze zich naar beneden vallen. Enigszins voorzichtig zoeken is dus aan te bevelen.

De eieren worden in de open grond gelegd, zelden ook in spleten van schors. De jonkies komen in het voorjaar uit de eieren. Ze zijn dan vaak op bloemen te vinden, waar ze van het stuifmeel en de bloembladeren eten. Ze zijn groen en vooral op de poten zwart bestippeld. Ik herken ze aan het glooiend gebogen halsschild, dat als een ovaal achter de kop gedrapeerd is. Andere soorten zijn dichter zwart bestippeld of hebben een hoekig gebogen halsschild.

Fototips

Deze grote soort is verrassend moeilijk te vinden. Het makkelijkst zijn de mannetjes te vinden als ze zingen. Echter, de mannetjes beginnen pas in de middag te zingen, als het licht hard is. Het lijf en de vleugels glimmen dan makkelijk in het zonlicht, wat er niet fraai uitziet. Het zelfde gebeurt bij flitslicht, dat als het ware van het lijf afketst. Bij meer diffuus licht, bijvoorbeeld als er een wolk voor de zon komt, glimt het niet zo. Bovendien komt het stelsel van adertjes in de vleugel dan mooier uit.

De mannetjes zingen tot in de avond door en met het zachtere avondlicht is het wel mooi foto’s maken. Een klassiek beeld is richting de laagstaande zon te fotograferen met de sprinkhaan als silhouet in het rondje van de zon. Ook laten de vleugels licht door, zodat ze in tegenlicht afsteken tegen het donkere achterlijf.

Met een lange sluitertijd is de beweging van het geluid maken door de vleugels mee te nemen in de foto. Windstil weer is dan wel gewenst. Ook zal het experimenteren met de sluitertijd zijn. De frequentie van striduleren is overigens zo hoog, dat er altijd beweging te zien zal zijn. Met langzamere sluitertijden neem je bewegingen mee die het striduleren veroorzaakt, zoals in de rest van de vleugels.

Interessant is het spel als het vrouwtje het mannetje ontmoet. Het mooie is dat je dan de interactie vast kunt leggen. Ze maken eerst kennis, al is er van een balts geen sprake. Vervolgens moet het mannetje het vrouwtje verleiden te paren. Beelden van deze interacties kom je weinig tegen.

Verspreidingskaart

Het is een algemene soort die in heel Nederland en België gevonden kan worden.

Kaartje en statistieken

Meer weten?

Recent is het sprinkhanendeel in de reeks Entomologische Tabellen uitgekomen, met daarin determinatietabellen en veel informatie over alle Nederlandse soorten en de soorten die in de buurt van ons land voorkomen.

Hoe herken je de soort. Op mijn kenmerkengids over sprinkhanen zie je de verschillen met de meest gelijkende soorten:
Website Mark van Veen

Het klassieke werk met alle informatie over de leefwijzen van sprinkhanen is het deel over de Nederlandse sprinkhanen in de Nederlandse Fauna. Dit is helaas niet meer te koop.

De Belgische website van saltabel geeft informatie over België.

Deel dit artikel


9
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Diny kiesenberg op 10 augustus 2021 om 18:03

  In Voorburg net waargenomen een mega groot exemplaar. Lijf 5a 6 cm

 2. Door Diana van Dijk op 29 juli 2021 om 22:10

  Ohhhh wat een imposant diertje is dat! Vanmiddag zat er een pracht exemplaar op onze oprit, een vrouwtje want ze was bezig haar “staart” tussen de tegels te wurmen. Ik denk dat ze daar al even mee bezig was geweest want ik kon zien dat er al een stukje “omgeploegd” was. Zo bijzonder, zo prachtig schepsel om te zien 😍 Heb rustig de tijd gekregen om foto’s te maken, helaas alleen met mijn mobiel maar ach die maakt betere foto’s dan mijn fototoestel (helaas, niet dat ik zou willen dat mijn telefoon slechtere foto’s maakt dan mijn fototoestel maar ik zou blij zijn als mijn fototoestel betere foto’s maakt dan nu. 🤦‍♀️ Sorry klinkt heel erg ondankbaar maar ben echt wel een dankbaar mens.

 3. Door Mark van Veen op 23 september 2020 om 21:47

  Ze zingen nog steeds volop bij ons in de wijk. En dan komen ze soms ook binnen. Imposante dieren vind ik het! Dank voor je reactie.

 4. Ik heb vandaag een grote groene sprinkhaan gevonden in mijn slaapkamer ..prachtig exemplaar
  Heeft geen boor ..dus waarschijnlijk een mannetje

  Mvg Sandra
  BELGIE
  22 SEPT 2020

 5. Door Hendrika op 9 augustus 2020 om 12:35

  Wij hebben volgens ons 2 grote sabeltandsprinkhaan in onze tuin. Het is een drukte van jewelste met geluid. Nu heb ik geprobeerd om een foto en een filmpje te maken, ik zou het u graag laten zien. Gisteren sprong er 1 op mijn boek die ik op dat moment aan het lezen was. Ik schrok er zo van, hoe groot het was.

 6. Door Mark van Veen op 22 juli 2018 om 21:03

  Zo een grote sprinkhaan in Nederland moet wel een grote groene zijn. De grote groene sabelsprinkhaan legt haar eieren in de grond. Maar asfalt, daar komt ze niet doorheen. Blijkbaar een hardnekkig type.

 7. Door Nies Klem op 22 juli 2018 om 09:48

  Beste Mark, gisteravond 20 juli 2018 liepen wij langs de spoorlijn en de wijk Hoograven in de stad Utrecht.
  Op het wandelpad zagen wij een hele grote sprinkhaan ruim 5 centimeter zitten. Deze probeerde met haar legboor in het asfalt haar eitjes te leggen. Bleef doodstil zitten en daardoor konden wij enkele foto’s maken.
  Daarna hebben we de sprinkhaan met een stokje richting het zeer droge gras geduwd. Kon nog wel zelf springen. Misschien ben je geïnteresseerd in de foto’s .

 8. Door M. van Dongen op 10 september 2017 om 20:37

  Interessant om iets meer over dit prachtige dier te lezen. Ik vond vanmiddag een exemplaar van de groene Sabelsprinkhaan in de buurt, op een veldje tussen bramen en bomen waar niet gemaaid wordt en waar zelden iemand komt. Prachtige foto’s op deze website!

  1. Leuk verhaal. Mijn man en ik lagen vorige week te slapen. Ik werd wakker omdat er iets op mijn nek kroop. Iets groots, een muis misschien? Ik zwaaide het weg. Vervolgens vloog het tegen mijn man. Ook hij was nu klaar wakker. We deden verschrikt het ligt aan. En zagen in een donkere hoek iets zitten. Het bleek een hele hele grote sabelsprinkhaan te zijn. Prachtig. Mooie foto gemaakt. Maar liever nooit meer in onze slaapkamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *