HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Hazenpootje

In de volle zomer verschijnt dit zeer aaibare klavertje langs velden en wegen. De zachtheid zit niet alleen in de donzen haartjes die tussen bloemen uitsteken, maar ook in de zachte iets roze bloemkleuren. Je hoeft er niet voor naar natuurterreinen, in bermen en braakliggende terreinen voelt het hazenpootje zich het beste thuis.

Hazenpootje
Hazenpootje met op de achtergrond de oranje kleur van zonbeschenen huizen.

Hazenpootje is een pionier van open zonnige plaatsen en leeft maar een jaar, soms twee. Het is een klaversoort, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. De drietallige blaadjes verraden hem. De klaverbloempjes zitten verscholen tussen de lange haren. Die haren zijn in feite heel lange kelktanden, die ver de bloem uitsteken. Daaraan dankt de plant zijn donzige uiterlijk en ook zijn naam.

 

Fototips

Hazenpootje groeit nooit alleen, vaak staan er honderden bloemen bij elkaar. Dat nodigt de fotograaf uit om daarmee te experimenteren. Het geheel van bloemen geeft een aparte structuur die je in je compositie kunt gebruiken.

Let daarbij ook op de achtergrond. Je kunt kiezen voor een egale achtergrond, maar ook voor wat meer kleur. Op braakliggende terreinen heb je vaak allerlei wilde bloemen met kleuren. Ook de bebouwde omgeving¬†kan heel geschikt zijn als achtergrond, daar er meestal veel kleur zit in gebouwen, auto’s en dergelijke. Met een macrolens vervagen de vormen en vervloeien de kleuren.

De kleur van de bloemen is niet erg uitgesproken, zachte grijzige tot roze tinten. De bloempjes zelf zijn wit met roze. De bloem moet het hebben van de donzige haren. Ook als de bloemen uitgebloeid zijn, blijft het harige bloemhoofdje zijn karakteristieke vorm houden.

De haren in het bloemhoofdje zijn erg geschikt voor tegenlichtopnames. Met wat onderbelichting steken de contouren van de haren mooi af. De bloemen donker, de haren lichten op.

Verspreidingskaart

Kaartje waarneming.nl

Meer weten?

Wilde planten

Flora van Nederland

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

De naam ‘hazenpootje’ is niet alleen voorbehouden aan deze plant, er is ook een inktzwammetje met die naam. Een erg mooi paddenstoeltje en daarmee (ook) erg geliefd bij fotografen. En natuurlijk is het een ledemaat van de haas.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *