Menu

Onderdeel van Pixfactory

Heermoes

In april komen er geheimzinnige bleke stengels uit de grond. Langs wegen en akkers, zelfs tussen de tegels van de stoep komen ze tevoorschijn. Het zijn de vruchtbare stengels van heermoes. Ze verschijnen voordat de groene paardenstaarten uit de grond komen, later in de loop van het voorjaar. Hun bijzondere vorm en kleur zijn het waard om even bij stil te staan voor een foto.
Twee rijpe sporenaren, de kleppen gaan net open. Fotograaf: Ron Poot

Heermoes hoort tot de familie van de paardenstaarten. Deze oeroude familie van sporenplanten is al bekend van de vele fossielen uit het Carboon. In ons land komen diverse soorten voor, heermoes is een van de meest algemene soorten. In de zomer is het een bekende verschijning: Een groene stengel met talloze kransvormige zijtakjes. De stengel bestaat uit leden, die je zo leuk uit elkaar kunt trekken om ze daarna weer in elkaar te passen.

In het vroege voorjaar echter, ziet heermoes er heel anders uit. Geen groene stengel en geen groene zijtakken… alleen een bleekbruine stengel die uit de grond komt. Het zijn de vruchtbare stengels, die vooruit lopen op het groene spul. Deze hebben geen bladgroen. Ze ontspringen uit de wortelstokken die diep onder de grond zitten. Aan het uiteinde van de bleke stengel groeit een kegelvormig orgaan, de sporenaar.

De sporenaar is in het begin nog dicht. Je ziet een patroon van zeshoekige vakjes. Als de sporen rijpen, wijken deze vlakken uiteen en zie je onder de kleppen witte zakjes hangen. Dat zijn de sporenhouders, die een massa aan sporen produceren. Tik er maar eens tegen.

Fototips

Je kunt de sporendragende stengels alleen tegenkomen of in grote groepen. Die groepen lenen zich voor aardige omgevingsfoto’s, waarbij je de stengels in hun omgeving kunt laten zien. Een groothoeklens of een compactcamera zijn hiervoor geschikt.

Voor macrofotografen zijn de details interessant. Die heeft heermoes genoeg. De sporenaar is fraai van vorm, zowel voor als na het rijpen van de sporen. Let op de zeshoekige patronen bij de jonge aren. De rijpe aren staan open en tonen de sporen aan de binnenkant. De witte sporenzakjes en de sporenmassa zijn van dichtbij goed te zien.

Kijk ook eens naar de scheden op de stengel. Ze hebben een markante vorm met scherpe tanden en steken mooi af met hun zwarte punten.

De individuele stengels zijn ook leuk om te fotograferen. Als je door andere stengels heen fotografeert kun je mooie vervagingen krijgen, waarbij de omgeving dezelfde mystieke kleur heeft als de bleke stengels zelf.

Leefomgeving

Vaak op verstoorde plaatsen. Akkers, bermen, spoordijken, plantsoenen, tussen straatstenen.

Vindtijd

April-mei.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen in Nederland en België, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Heermoes bevat veel silicium, het hoofdbestanddeel van zand. Het kan dan ook gebruikt worden als schuurmiddel om de potten en pannen weer te laten blinken. In de natuurgeneeskunde is deze plant bekend als middel tegen faalangst. En voor versterking van kraakbeen, gewrichten en nagels en nog veel meer.

2 reacties

  1. Ik geloof, dat ik maar eens flink aan de Heermoes gaat, het schuurt de maag en ben op de koop toe van mijn faalangst verlost

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Ik geloof, dat ik maar eens flink aan de Heermoes gaat, het schuurt de maag en ben op de koop toe van mijn faalangst verlost

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: