HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Het kleinste vogeltje, het goudhaantje.

Zelfs de winterkoning is nog groter. Het goudhaantje is echt onze allerkleinste vogel, slechts 8,5 centimeter groot. Wie goede ogen heeft kan dit kleintje nog net spotten en wie een goed gehoor heeft kan zijn hoge tonen nog net horen. Probeer deze soort maar eens goed voor de lens te krijgen.

Goudhaantje
Na een goed bad is het wel nodig even de kuif te föhnen. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Goudhaantjes leven het liefst in naaldbossen met sparren en lariksen. Daar leven ze hoog in de kruinen en zijn bijna onzichtbaar. Als broedvogel zul je het goudhaantje dus vooral treffen in gebieden met uitgestrekte naaldbossen zoals de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug of Drenthe.

De naam dankt de goudhaan aan de gele streep boven op zijn kop, links en rechts afgezet met een zwartje lijntje. Bij het mannetje zit er bovendien nog een vleug oranje doorheen om het nog vlammender te maken. De gewone goudhaan heeft geen oogstreep, het zwarte kraaloogje valt wel goed op in de iets lichtere kop. Een verwante soort is de zeldzamere vuurgoudhaan, deze is wat sprekender van kleur en heeft  een opvallende zwart met witte oogstreep. De vuurgoudhaan is niet gebonden aan sparrenbossen maar komt ook in parken en tuinen voor.

Goudhaan
Een goudhaantje op trek is moe neergestreken in een duindoorn aan de kust. Fotograaf: Ron Poot

Naast broedvogel is het goudhaantje ook een trekker. In de winter verlaten ze de naaldbossen en zijn ze in meer biotopen en ook lager bij de grond te vinden. Daarnaast komen er veel wintergasten uit Scandinavië  naar ons land. Het aantal goudhanen kan soms wel vervijfvoudigen in de winter. De trektijd is misschien wel de beste tijd om goudhaantjes te spotten en te fotograferen, ze zijn dan het gemakkelijkst benaderbaar.

De hoge tonen van de goudhaan zijn niet voor iedereen hoorbaar. Met name bij het ouder worden zal het piepje van de goudhaan het eerst verloren gaan. Tevens is het een test voor je gehoor: als je de goudhaantjes nog kunt horen is je gehoor nog prima in orde!

Recht van voren! Fotograaf: Robert Westerhof

Fototips

 • In de trektijd en de winter zijn de goudhaantjes het best benaderbaar. Aan de kust (waddeneilanden!) komen de noordelijke trekvogels soms uitgeput aan en zijn van heel dichtbij te benaderen. Ze zitten dan ook in lage struikjes, goed opletten of je ze daar ziet rondscharrelen.
 • In de broedperiode zijn ze soms wel te zien in vogelhutten nabij naaldbos, als ze komen drinken of baden.
 • Het mooiste onderdeel van de goudhaan is zijn gele kruin, probeer die er eens mooi op te krijgen!
 • Let goed op de achtergrond om te proberen het vogeltje mooi af te laten steken. Maak gebruik van aanwezige kleuren in voor- en achtergrond.
Maak gebruik van kleuren in de achtergrond, zoals geparkeerde autos en bewoning. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Vogelbescherming

SOVON

Voorbeelden op Birdpix

Fotografen:

Arno ten Hoeve

Robert Westerhof

En dan nog dit!

Goudhanen kennen over het algemeen twee broedsels per jaar. Bijzonder is dat deze niet altijd achter elkaar zijn maar soms in elkaar schuiven. Dat wil zeggen: het vrouwtje broedt de eieren uit, verlaat man en kinderen en gaat alleen een nieuw nest bouwen. Het mannetje neemt vervolgens de broedzorg van het eerste nest in zijn geheel over.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Golsteyn op 15 oktober 2020 om 12:11

  er is een goudhaantje tegen mijn raam gevlogen.
  vlug naar buiten en de raad van buurman opgevolgd.
  binnen in de berging geplaatst een goed uurtje laten rusten en weg vloog hij.

 2. Door Margreet op 15 januari 2019 om 19:26

  Ik had het geluk dat er een keer 1 tegen mijn raam vloog, en mij wel 10 minuten gaf voor foto’s! https://www.instagram.com/p/Bp6SHazl0Qa/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=5dd9f0705z08

 3. Door Suzan op 13 januari 2019 om 13:44

  Ik heb ze momenteel in de tuin, zeer bewegenlijk maar niet shuw. Door bewolkte weer helaas hoge iso moeten gebruiken.

  1. Hopelijk blijven ze nog even tot het licht beter wordt. Misschien zijn ze ook te verleiden met een waterbadje? Groet, Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *