HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Hoe fotografeer je de dagkoekoeksbloem?

Een knallend roze kleur en overal te vinden, dat is kenmerkend voor de dagkoekoeksbloem. Liever niet in de volle zon, deze wilde anjer houdt van de halfschaduw. Ook in tuinen komt hij voor; het hele plantenseizoen kun je de dagkoekoeksbloem aantreffen.

Hoe fotografeer je de dagkoekoeksbloem?
De dagkoekoeksbloem is zeer algemeen, ook in de tuin kom je hem soms tegen. Fotograaf: Ron Poot

De dagkoekoeksbloem is lid van de anjerfamilie en dat kun je goed zien aan de bouw van de plant. De bloeiwijze vertakt zich steeds in tweeën. In het midden een bloem en links en rechts een zijstengel, die zijtakjes eindigen ook weer in een bloem met ook weer twee zijstengels, enzovoorts. Gaffelvormig of dichotoom vertakt is de dure term hiervoor. Een bekend familielid is de echte koekoeksbloem. Die zie je meer in vochtige graslanden en slootkanten. Een ander familielid is de avondkoekoeksbloem. Die lijkt erg op de dagkoekoeksbloem maar is alleen spierwit. Waar dag- en avondkoekoeksbloem bij elkaar staan vind je soms tussenvormen, de lichtroze gekleurde bastaardkoekoeksbloem.

Vijftalligheid is karakteristiek voor anjers. Vijf bloemblaadjes, vijf stijlen, tien meeldraden, tien tanden op de doosvrucht. De bladeren staan twee aan twee tegenover elkaar, ook een goed herkenbaar kenmerk.

De dagkoekoeksbloem is tweehuizig, dat wil zeggen: je hebt aparte mannetjes- en vrouwtjesplanten. Bij de vrouwtjes zie je in de bloem de vijf stijlen goed zitten en de kelk is wat meer opgeblazen. Mannetjesbloemen zijn slanker en hebben alleen meeldraden. Leuk om eens op te letten als je ze vindt.

De dagkoekoeksbloem is een onverwoestbare soort, in april is hij/zij er vaak al en in zachte winters kan hij zelfs rond de jaarwisseling nog bloeiend aangetroffen worden.

Met wat ochtenddauw wordt zo’n enkele bloem nog veel mooier. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

 • De felle roze kleur nodigt uit tot kleurige foto’s. Gebruik de bloemen in de omgeving om kleur in de achtergrond te krijgen.
 • Isoleer een bloem van zijn omgeving door met open diafragma te werken, er is dan weinig scherptediepte rond de bloem.
 • Dagkoekoeksbloem groeit vaak in de bosrand, gebruik het licht dat door de bomen prikt voor het bokeh in de achtergrond.
 • Ochtendstond heeft dauw in de mond, erg mooi, die druppels op de bloemen.
 • Fotografeer eens door de vegetatie voor mooie sfeereffecten.
 • Neem eens afstand en fotografeer de bloemen in hun omgeving.
 • Leuke details vind je niet alleen in de bloemen, maar ook in de knoppen en de vruchten.
 • Met tegenlicht komt de behaarde stengel extra goed tot zijn recht met mooie details.

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Flora van Nederland

Wilde planten

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Als de koekoek in het land is en zijn liedje laat horen, dan verschijnt ook de koekoeksbloem. Dit is de verklaring voor de Nederlandse naam koekoeksbloem.
De wetenschappelijk naam Silene verwijst naar de bosgod Silenus, de Griekse vader van de silenen, die vaak met een dikke buik, net als de kelk van koekoeksbloemen, dronken en rijdend op een ezel werd afgebeeld.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Anne op 4 juni 2018 om 08:33

  Wat leuk, deze weetjes. Ik heb hem(of haar) hier veel in de tuin en ga eens even kijken of ik de mannen kan onderscheiden van de vrouwen. En volgend jaar ga ik erop letten wanneer ik de koekoek hoor…bedankt.

  1. Door Ron Poot op 5 juni 2018 om 18:57

   Succes met je onderzoekingen ? en bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *