Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je een eekhoorn?

Wie wordt er niet vrolijk bij het zien van een eekhoorn? Razendsnel springen ze van boom tot boom. Ze zijn niet alleen snel maar ook slim en leren snel. Als je een beetje aardig voor ze bent komen ze ook wel dichterbij en dat is leuk voor een fotograaf. Met wat geduld en kennis over de eekhoorn kom je al een heel eind.
Eekhoorn
Een leuke uitdaging is de eekhoorn tijdens een sprong vast te leggen. Fotograaf: Arjan Troost

De rode eekhoorn is een klein zoogdiertje van 20-30 cm groot dat leeft in de bomen. Ze zijn onmiskenbaar met hun grote dikke pluimstaart. Die staart hebben ze hard nodig om hun evenwicht te kunnen bewaren en bij te kunnen sturen als ze van tak tot tak springen. En bij regen kan hij dienen als paraplu, ook handig.

Al in de winter begint de paartijd van de eekhoorn. Je kunt de mannetjes fanatiek achter de vrouwtjes aan zien rennen. Uiteindelijk zullen ze paren en aan een nest beginnen. De eekhoorns bouwen een vakkennest in de boom voor hun jongen. Na een draagtijd van ruim een maand brengt het vrouwtje hier de jongen ter wereld.

De jonge eekhoorns zijn kaal en hulpeloos. De moeder voedt ze tot een week of tien en als ze drie maanden oud zijn worden ze het huis of zelfs het bos uit gejaagd. Dan moeten ze hun eigen stek uitzoeken. Binnen een jaar zijn ze volwassen en kunnen ze zelf voor nageslacht zorgen. De ouders zijn nog niet klaar, die beginnen nog een nieuw nest in mei-juni.

Aan de rand van de vijver kun je een mooie spiegeling krijgen. Fotograaf: Arjan Troost

 

Fototips

  • Weet je een plek met eekhoorns? Ga er regelmatig heen en observeer de dieren. Je leert hun gedrag en gewoontes kennen en dat helpt met het fotograferen. Omgekeerd wennen ze ook aan jou en zullen hun schuwheid verliezen. Veel beter en kansrijker dan achter ze aan te rennen.
  • Om voldoende afstand te kunnen houden is een tele-objectief een onmisbaar hulpmiddel.
  • Eekhoorns kun je goed lokken met walnoten, hazelnoten of doppinda’s. Als er regelmatig voer ligt op een vaste plek, dan zullen ze daar regelmatig langskomen.
  • Heb je een vaste voederplek voor de eekhoorns? Kies geen voederplank maar zorg voor een natuurlijke omgeving aangekleed met mos of hout en zorg voor een rustige fijne achtergrond.
  • In fotohutten in of bij het bos zijn eekhoorns vaste bezoekers.
  • Als je in de buurt van een bos of park woont, kun je ze zelfs in je eigen tuin fotograferen. Maak je eigen schuilhut achter het raam.
  • Een springende eekhoorn fotograferen is gaaf. Maak een setting waar de eekhoorn een sprong moet maken om bij het voer te komen. Dan kun je je cameraopstelling daar op instellen.
  • Eekhoorns zijn beweeglijke dieren. Een snelle sluitertijd van 1/1000 seconden of korter is dan nodig om ze scherp te krijgen. Bij voldoende licht overdag hoeft dat geen probleem te zijn. Het mooist is een wat versluierde zon voor diffuus lichte met zachte schaduwen.
  • Eekhoorns hoef je niet alleen van dichtbij te fotograferen. Kies ook eens voor een ruimtelijk beeld waar de eekhoorn klein maar herkenbaar aanwezig is. Let dan wat meer op de compositie van het geheel.
  • Volg ook eens een rennende en springende eekhoorn met je camera door te pannen.
Zorg voor een mooie entourage met wat mos en een zachte achtergrond. Fotograaf: Arjan Troost

Leefomgeving

Bossen en parken met oudere bomen, duinen.

Vindtijd

Jaarrond.

Bescherming

Wettelijk beschermd. Als je een eekhoorn vindt kun je dit melden bij Eekhoornopvang Nederland.

Kwetsbaarheid

Een bedreiging voor rode eekhoorns is de komst van uitheemse eekhoorn soorten. In Engeland is de rode eekhoorn bijna verdrongen door de grijze eekhoorn die als exoot uit Noord-Amerika is ingevoerd.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Eekhoorns zijn solitaire dieren, ieder dier heeft zijn eigen voedselterritorium en bouwt zijn eigen nest. In de paartijd mag het mannetje soms blijven logeren bij het vrouwtje, maar als er jongen zijn, moet vader weer snel weg wezen.

Eén reactie

  1. Wat een mooie foto’s van de eekhoorn. Zou ook graag foto’s van eekhoorns willen maken. Ben in Havelte en Friese woud geweest maar helaas waren er geen eekhoorns. Ik woon namelijk in Meppel vandaar deze gebied.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Wat een mooie foto’s van de eekhoorn. Zou ook graag foto’s van eekhoorns willen maken. Ben in Havelte en Friese woud geweest maar helaas waren er geen eekhoorns. Ik woon namelijk in Meppel vandaar deze gebied.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: