Zwarte nachtschade is een eenjarige plant. Hij kiemt in het voorjaar en hetzelfde jaar sterft hij weer af. In die korte tijd moet hij snel groeien en bloemen en vruchten produceren. Geen wonder dat deze soort houdt van een omgeving waar voldoende vocht en voedsel voor handen is. Het optimum van de zwarte nachtschade is aan het eind van de zomer, bij de eerste nachtvorst legt hij het loodje.
Wie de bloei kent van aardappelplanten zal onmiddellijk de vorm van de bloemen herkennen. De bloemen van zwarte nachtschade zijn eigenlijk miniatuur aardappelbloempjes. Het zijn dan ook verwante soorten. De witte bloempjes bestaan uit vijf kroonbladen en in het midden steken de stijl en vijf gele meeldraden als één geheel naar voren. Uit de bloemen ontstaan de vruchten, dat zijn bessen die eerst groen en later bij rijpheid zwart kleuren.
Zwarte nachtschade is een giftige plant en bevat onder andere de gifstof solanine. Dit komt in alle delen van de plant voor maar het meest in onrijpe bessen. Er zijn voorbeelden bekend waarbij vee en kinderen dood zijn gegaan na het eten van nachtschade.

Fototips
- De soort kun je overal vinden waar de grond bewerkt is en rijk aan meststoffen, zoals moestuinen en akkers.
- De bloemen zijn klein en niet erg opvallend, een macrolens of voorzetlens is dan een welkom hulpmiddel.
- De bloemen of vruchten komen extra mooi tot hun recht als ze in de schaduw zijn en de achtergrond in de zon. Stel het diafragma handmatig in en zet het enkele stops verder open.
- Vermijd direct zonlicht op bloemen en vruchten om overbelichting te voorkomen, zowel bij de witte bloemen als de glimmende bessen heb je snel uitgebeten plekken.
- Probeer bloemen en vruchten in één beeld te vangen om daarmee het verhaal van de verschillende levensstadia zichtbaar te maken.
- Gebruik een groothoeklens om een afzonderlijke plant in zijn natuurlijke omgeving te plaatsen.
- Fotografeer de bloemen of bessen ook eens dwars door de vegetatie heen met open diafragma, je krijgt zo een natuurlijke omlijsting van je onderwerp.
Verspreidingskaart
Meer weten?
En dan nog dit!
De nachtschadefamilie waartoe zwarte nachtschade behoort, is er een van uitersten. Enerzijds behoren zeer giftige soorten zoals doornappel, bilzekruid en wolfskers (“belladonna”) thuis in deze groep. De gifstoffen tasten vooral het zenuwstelsel aan. Daar tegenover staat dat de plantenfamilie ook een aantal van de meest gebruikte voedingsgewassen omvat. Aardappelen, tomaten en paprika’s zijn daar voorbeelden van. De giftige stoffen van sommige nachtschaden hebben overigens ook een gunstige kant door hun toepassing als medicijn (bijvoorbeeld atropine). Ook de bekende tabaksplant behoort tot de nachtschadefamilie en het is aan de lezer om deze soort als nuttig of schadelijk te betitelen.