Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hooibeestje

In het ruige grasland fladdert een klein, bruin vlindertje. Is het een mot? Vanaf een afstandje volg ik het insect, totdat het landt op een grasspriet en ik er beter naar kan kijken. Nee, het is geen nachtvlinder, maar een heuse dagvlinder. Misschien wel de minst opvallende dagvlinder van heel Nederland: het hooibeestje.
Misschien wel de minst opvallende dagvlinder van heel Nederland: het hooibeestje.
Misschien wel de minst opvallende dagvlinder van heel Nederland: het hooibeestje. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Het hooibeestje is met een vleugellengte van ongeveer 15mm de kleinste vertegenwoordiger van de zandoogjes en erebia’s in Nederland. Door dit kleine formaat en de overwegend bruine kleur is dit niet het meest sexy fotomodel, zeker niet als je hem vergelijkt met andere dagvlinders, toch heeft dit vlindertje ook zeker zijn charme.

Het gewone hooibeestje is toch een fotogeniek model.
Het gewone hooibeestje is toch een fotogeniek model. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Je vindt het hooibeestje in ruige graslanden, waar je ook soorten als icarusblauwtje, kleine vuurvlinder en bruin zandoogje aan kan treffen. Dus als je een van die soorten aantreft, dan weet je dat je mogelijk het hooibeestje ook kan vinden.

Het hooibeestje vliegt in twee generaties die elkaar gedeeltelijk overlappen. Hierdoor kun je dit vlindertje tegenkomen van begin mei tot en met half oktober.

Hooibeestjes, ze zijn weer volop te vinden.
Hooibeestjes, ze zijn weer volop te vinden. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Fototips

Over het algemeen is het hooibeestje een verlegen fotomodel. Je moet dus goed je best doen om hem goed op de foto te krijgen. Dit betekent dat je laag moet blijven en rustig moet bewegen als je probeert dichterbij te komen. Doe je dat niet, dan vliegt hij onherroepelijk weg.

Benader het hooibeestje laag en rustig zodat hij minder snel wegvliegt.
Benader het hooibeestje laag en rustig zodat hij minder snel wegvliegt. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Net als bij de meeste vlinders loont het bij het hooibeestje dan ook om vroeg op te staan. In de vroege ochtend in het voor de meeste vlinders nog te koud om te vliegen. Ze zijn dan een stuk gemakkelijker om te benaderen, mits je ze kan vinden. Door zijn formaat en onopvallende uiterlijk is het hooibeestje ook een stuk lastiger te spotten dan bijvoorbeeld een koolwitje of een koninginnenpage.

En als je ze vindt zul je merken dat ze regelmatig helemaal schuin op de bloem gaan zitten, waardoor je ze eigenlijk niet mooi op de foto kan zetten. De enige oplossing die ik daarvoor heb gevonden is: Gewoon op zoek gaan naar een ander onderwerp.

Het hooibeestje gaat graag schuin op een bloem zitten.
Het hooibeestje gaat graag schuin op een bloem zitten. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Als het hooibeestje wel meewerkt geldt voor deze vlinder hetzelfde als voor alle andere dagvlinders: Wil je hem helemaal scherp op de foto hebben, dan is het belangrijk om goed positie te kiezen, zodat je de vlinder recht van de zijkant fotografeert. Dan kun je het insect van voor tot achter helemaal scherp op de foto krijgen. Maar probeer ook eens om een origineel standpunt te kiezen en fotografeer het hooibeestje eens op een andere manier.

Probeer verschillende manieren uit om het hooibeestje te fotograferen.
Probeer verschillende manieren uit om het hooibeestje te fotograferen. Fotograaf: Bjorn van Lieshout

Leefomgeving

Je vindt het hooibeestje in ruige graslanden.

Vindtijd

Het hooibeestje vliegt van begin mei tot half oktober

Bescherming

Deze soort is niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Het hooibeestje is vrij algemeen en wordt niet bedreigd.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Het hooibeestje is een vrij algemene vlinder die ieder jaar in grote aantallen door Nederland vliegt. Toch kan het ook ooit mis gaan. In 1991 was dat het geval. Het hooibeestje overwintert als rups en houdt een soort winterslaap (bij insecten noemen we dat een diapauze). Tijdens een warme periode begin april 1991 ontwaakten de rupsen uit hun diapauze. Maar daarna kwam er een periode met nachtvorst en veel rupsen overleefden dit niet.

Gelukkig heeft de soort bewezen tegen een stootje te kunnen. De aantallen zijn nu weer helemaal terug op het niveau van voor 1991. Het hooibeestje loopt dan ook weinig gevaar om ooit bedreigd te raken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: