IJskristallen kom je in veel verschillende vormen en gedaanten tegen. Het meest algemeen kennen we ze in de vorm van wolken of sneeuw. In de winter kunnen ook andere verschijningsvormen optreden zoals rijp en ijsbloemen, die zich lenen voor fotografie.
De basisvorm van een ijskristal is zeshoekig. Hoe ijskristallen er precies uit zien heeft veel te maken met de omstandigheden, waarbij luchttemperatuur en luchtvochtigheid een hoofdrol spelen. De vorming van de kristallen begint altijd op een deeltje stof, een vuiltje op de ruit, een oneffenheid, een zandkorrel. Vanaf dit punt groeit het kristal verder uit door aanvriezen van waterdamp.
Een van de eerste fotografen van ijskristallen (sneeuw) is Wilson Bentley, daardoor ook wel “Snowflake Man” genoemd. Hij publiceerde tweeduizend verschillende foto’s van ijskristallen. Dit YouTube filmpje geeft een impressie:
Een van de mooiste ijsverschijnselen is rijp. Na een koude heldere nacht in de winter kan dit ontstaan op de takken van bomen, struiken en grassprieten. Rijp is een witte aanslag van ijskristallen, die ontstaat door bevriezing van waterdamp. De ijskristallen kunnen allerlei vormen aannemen, als naalden of schubben of veervormig. Bij mist kan de rijp heel uitgebreid zijn en vormen de ijskristallen een dikke laag op takken.
IJsbloemen zijn kristallen die zich vormen op glas en andere gladde oppervlakten. De meest wonderlijke vormen kunnen ijsbloemen aannemen. Van fijne kristallijne structuren tot mooi vertakte bomen en bladeren. Die ijsbloemen staan op de rode lijst sinds de huizen voorzien zijn van dubbelglas, wel kun je ze nog tegenkomen op autoruiten of schuurramen.
2 reacties
Succes Huub, hopelijk gaat de wind nog wat liggen.
Mooi geschreven, Ron . Goede tips voor deze week. Ben er al mee aan de gang gegaan .