Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kleine ijsvogelvlinder

Het is zwart-wit en fladdert in het bos. Je hebt geluk: je hebt de kleine ijsvogelvlinder gespot. Deze fraaie vlinder is goed te herkennen, maar helaas geen algemene soort. De meeste kans op een ontmoeting maak je in het mooie Twente. Net als de ijsvogel, die net als de ijsvogelvlinder houdt van vochtige loofbossen. Mogelijk verklaart dat de naam? Wie weet tref je ze beide wel tijdens een wandeling, dan kan je dag niet meer stuk!
Kleine ijsvogelvlinder
De kleine ijsvogelvlinder herken je aan de witte banden op de bovenzijde van de vleugels. Fotograaf: Mirna Jansen

De kleine ijsvogelvlinder brengt het grootste deel van zijn leven door als rups. De vlinder legt in de zomer eieren op de blaadjes van de waardplant, de kamperfoelie. Al in juli verschijnen de eerste rupsen. Ze zijn groen met borstelige stekels op hun rug. Het zijn vraatzuchtige monsters die zich tegoed doen aan de blaadjes van kamperfoelie. Heel kenmerkend is het vraatpatroon van de rupsjes: ze eten de kamperfoelieblaadjes van boven naar beneden op maar laten de middennerf intact.

In de winter overleeft de halfvolgroeide rups door zich in te spinnen in een half opgegeten blad. Een soort winternest. Begin zomer verpoppen de rupsen zich en komen de fraaie vlinders te voorschijn. Ze leven bij voorkeur in de toppen van de bomen. Ze komen naar beneden om te drinken, ze snoepen graag van bramennectar en mest. Soms zie je ze zonnen op open plekken, vaak midden op een zandpad.

Kleine ijsvogelvlinder
De onderzijde van de ijsvogelvlinder is prachtig van tekening en kleur. Fotograaf: Mirna Jansen

Kleine ijsvogelvlinders hebben een territorium en het mannetje verdedigt dit met verve. Andere mannetjes verjaagt hij en de vrouwtjes die langskomen lokt hij mee om te paren. De paring vind hoog in de boomtoppen plaats.

De witte band op de bovenvleugels maakt de kleine ijsvogelvlinder goed herkenbaar. Vlinders die er een beetje op lijken zijn het landkaartje (zomergeneratie) en de grote weerschijnvlinder. Het landkaartje is echter veel kleiner en heeft een heel andere onderzijde. De grote weerschijnvlinder is forser, met een blauwzwarte bovenkant en geen aaneengesloten witte band.

Kleine ijsvogelvlinder
De ijsvogelvlinder drinkt graag nectar op de braam, net als veel andere insecten. Fotograaf: Mirna Jansen

Fototips

  • De kleine ijsvogelvlinder leeft het liefst hoog in de bomen en komt in de loop van de ochtend naar beneden. Je maakt de meeste kans hem te treffen in open plekken met braamstruiken en op open paden.
  • Je treft de vlinder soms zittend op een zonnig pad of op mest langs het pad. Ook drinken ze graag nectar op bloeiende braamstruiken.
  • De vlinders kunnen vaak onrustig rondvliegen. Wacht geduldig op een plek waar ze rondfladderen tot ze even gaan zitten. Zorg dat je instellingen van de camera goed staan om je kans snel te benutten.
  • Bij zonnig weer kunnen de witte delen op de vleugels gemakkelijk overbelicht worden. Een stop onderbelichten is daarom aan te bevelen.
  • De vlinder is groot genoeg om met een telelens te fotograferen. Dan kun je afstand houden. In combinatie met een tussenring kun je het diertje behoorlijk groot in beeld krijgen. Gebruik een statief of monopod om stabiliteit te krijgen en toch flexibel te kunnen bewegen.
  • De contrastrijke bovenkant van de ijsvogelvlinder is prachtig, maar de fraaie kleuren aan de onderzijde zijn nog mooier!

Leefomgeving

Vochtige loofbossen. Oost- en Zuid Nederland, Kempen.

Vindtijd

Juni -augustus

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Kwetsbare en vrij zeldzame soort. Door gericht kleinschalig beheer kunnen populaties zich goed herstellen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Je kunt zelf wat doen voor de ijsvogelvlinder! In Noord-Brabant zijn een aantal succesvolle projecten uitgevoerd waarbij door het aanbrengen van inhammen meer variatie in de bosranden zijn gemaakt. Op deze open plekken namen kamperfoelies en bramen flink toe, planten waar de vlinders gek op zijn. Niet alleen de kleine ijsvogelvlinders profiteerden, ook veel andere planten en dieren. Een succes dus voor alle biodiversiteit!

In Geldrop-Mierlo is er zelfs een speciale fietsroute vernoemd naar de kleine ijsvogelvlinder.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: