HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Hoe fotografeer je de kuifmees?

De koolmees en de pimpelmees, die kennen we allemaal. Maar als je geluk hebt dan kom je de kuifmees tegen. Dat zal meestal in de buurt van een naaldbos zijn, want daar voelen ze zich het meest thuis. Met zijn leuke kuif en markante koptekening is de kuifmees altijd een plezierige ontmoeting die je dag goed maakt.

Kuifmees
Het is nog wel een kunst dit rusteloze vogeltje stil zittend op de foto te krijgen. Fotograaf: Arjan Troost

De kuifmees is een standvogel, die het hele jaar in de buurt van zijn broedplaats woont. Bij voorkeur in naaldbossen, waar hij vaak hoog in de toppen rusteloos van top naar top fladdert. Kuifmeesjes eten normaal kleine insecten maar in de winter ook graag zaden, bijvoorbeeld van de den.

Erg groot is het vogeltje niet, gemiddeld 11 centimeter, dat is net zo groot als een pimpelmees.

Half april beginnen de kuifmezen te broeden. Daarvoor maken ze een holletje in een dode berk, als het vermolmde hout tenminste zacht genoeg is. Het nestje kan 4-8 eieren bevatten, soms ook wel meer. Soms hebben ze twee legsels achter elkaar, waardoor de broedtijd tot in juli kan voortduren. Na de broedtijd kun je wel eens kleine groepjes jonge vogels tegenkomen die in de omgeving wat rondtrekken. In het voorjaar zoeken ze hun territorium uit waar ze de rest van hun leven wonen.

Het bijzondere van de kuifmees is dat het een typisch Europees vogeltje is, buiten dit werelddeel zul je deze soort niet aantreffen.

“Bad Hairday” Fotograaf: Arjan Troost

Fototips

 • Kuifmezen zitten normaal gesproken hoog in naaldbomen, je moet ze dus naar beneden lokken.
 • Op voederplaatsen in (naald)bosgebieden laten ze zich wel zien. In de winter eten ze ook graag pinda’s en andere zaden.
 • Kies een opstelling waarbij je rekening houdt met goed licht en een mooie achtergrond.
 • Een vijver bij een fotohut is bij kuifmezen gewild als bad- en drinkplaats.
 • Het zijn erg beweeglijke vogels, dus kies een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Vogelbescherming

Opwinding bij de kuifmees

Voorbeelden op Birdpix

En dan nog dit!

Vogels met zo’n mooie kuif als de kuifmees komen niet zo veel voor. De pestvogel, de fuut en de kuifleeuwerik zijn voorbeelden. De kuif heeft een betekenis in de communicatie om emotie te tonen: bij opwinding gaat de kuif rechtop staan.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hi Ron,
  Leuk om wat meer over het kuifmeesje te weten. Ik zie ze af en toe op het voerplankje waar zij zich te goed doen aan de zaadjes en de pinda’s. Helaas nog steeds niet gelukt om een foto van ze te maken. Ze zijn te snel weer weg. Ik ben daarom best een beetje jaloers op jouw mooie foto’s ; -))).
  Fijne dag! Groetjes, Annette.

  1. Door Ron Poot op 29 maart 2018 om 07:59

   Alle eer voor de foto’s komt toe aan Arjan Troost, die ze maakte vanuit zijn fotohut. Dank voor je reactie! Groet, Ron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *