HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Lentegroen

De eerste warme lentedag is al geweest. In het nog kale beukenbos vliegen boomklevers achter elkaar aan. De luide roep van de zwarte specht galmt door het bos. Lentekriebels!
Eindelijk is het dan eind april. De boomknoppen barsten open. De beuken krijgen hun eerste frisse heldergroene loof… zacht, nieuw, lichtgroen blad. Het heerlijkste groen dat je je kan voorstellen. Het bos verandert van kleur.

Lentegroen
Lentegroen met op de achtergrond lenterood! Tussen de groene beuken tref je een enkele keer een rode beuk. Fotograaf: Els Branderhorst

Het beukenbos heeft elk jaargetijde zijn eigen kleur en sfeer. Tussen circa 25 april en 14 mei hebben zij het frisse lentegroene blad. Erg inspirerend. Een weldaad voor het oog van de fotograaf. Een boswandeling rond die tijd garandeert een grote natuurbeleving.

Eén van de oudste en meest uitgestrekte bosgebieden van Nederland is Kroondomein Het Loo. Hier vind je statige oude beuken en bosreservaten. Eindeloos lang kan je door gevarieerd bos ronddwalen en in alle rust genieten van al het natuurschoon dat je op je pad tegen komt.

Wat fladdert daar door die lentegroene beukenbossen? Een grote oranje dagvlinder? Het is de dagactieve Tauvlinder, een nachtpauwoog! De oranje mannetjes vliegen opvallend rond in de beukenbossen op een zonnige dag eind april, begin mei. Je moet geluk hebben er eentje rustend aan te treffen, stil zitten doen ze nauwelijks.

Tussen de groene beuken tref je een enkele keer een rode beuk. In parkbossen tref je ze vaak solitair aan. Een fleurige afwisseling tussen al dat groen. Rood en groen zijn complementaire kleuren. Voor een foto kan je van dat contrast ook dankbaar gebruik van maken.

Fototips

Een bos fotograferen ervaren veel fotografen als lastig.

Overdag als de zon schijnt is er veel contrast. Dat zijn niet de momenten om inspirerende fotoseries te maken, wel om te genieten van een zonnige lentedag (natuurbeleving!).

‘s Morgens heb je kans op mist, een ideale omstandigheid om sfeervolle foto’s te maken. Door nevel en mist ontstaat er meer dieptewerking in het boslandschap. Is er geen mist, dan is een regenachtige dag een goede tweede keus. Regen verzadigt kleur en de frisse lentegroene kleuren worden intenser.

In het bos is het vrij donker. Je zit al gauw op 400 tot 800 iso, al naar gelang het aanwezige daglicht. Een tip is om de sluitertijd te meten op de lichtere plekken, hiermee voorkom je uitgebeten vlekken. Lange sluitertijden zijn gebruikelijk.

De gewenste scherpte kan je verkrijgen door het gebruik van een statief of een lens met stabilisator.

Denk ook aan de compositie. Kijk naar de stammen, dichterbij en verderaf. Zorg ervoor dat ze op de foto vrij gaan staan en niet storend tegen elkaar gaan plakken. Zo krijg je interessante doorkijkjes. Eenvoudiger is om een pad in het beeld mee te laten spelen, dan behoud je wel een cultuurelement.

Let ook eens op de details. Jong lentegroen blad is fijntjes en zijdeachtig behaard. Beuken bloeien en de bloemen verschijnen pas volop als de boom 40 jaar oud is. Insecten vliegen rond het verse loof. Er is veel te zien, te fotograferen en te genieten.

Verspreidingskaart

Waarnemingen Tau vlinder

Meer weten?

Kroondomeinen (Nederland)

Bosplus (België)

En dan nog dit!

De Japanners hebben er zelfs nationale feestdagen van gemaakt: “Dag van het natuurgroen” in de “Gouden week”.

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. heerlijke kleuren! Echt jouw bos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *