Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lepelaar

Wie wil deze soort nou niet fotograferen? De lepelaar is een sierlijke vogel die vooral bekend staat om zijn platte snavel die lijkt op een lepel. Aan deze unieke snavel heeft de lepelaar dan ook zijn naam te danken. Helaas is deze trekvogel niet het hele jaar door te fotograferen in Nederland, want in de winter zoekt de lepelaar naar een warmer onderkomen in Afrika. De beste kans om een lepelaar te zien is tijdens de broedperiode. Deze waadvogels zijn dan volop aanwezig in onze waterrijke gebieden.
Lepelaar
Fotograaf: Sanne ter Pas

Het leefgebied van de lepelaar bestaat voornamelijk uit moerasgebieden en wetlands. Niet alleen het uiterlijk van deze vogel is uniek, ook zijn manier van jagen is erg interessant. In de ondiepe wateren zoekt hij naar eten. Dit doet de lepelaar door al lopend met zijn snavel half open onderwater heen en weer te bewegen. Hierdoor kan deze waadvogel snel een grote hoeveelheid voedsel vangen. Hij jaagt voornamelijk op kleine vissen, zoals stekelbaars. Niet alleen vissen lepelen ze zo uit het water. Ook amfibieën, wormen, weekdieren en schaaldieren staan op het menu van de waadvogel.

Van een afstand zou je de lepelaar kunnen verwarren met de witte zilverreiger. Toch zijn er duidelijke verschillen te zien. Zo heeft de zilverreiger een relatief korte en spitse snavel. Terwijl de lepelaar een lange, zwarte snavel heeft. Ook is de houding van een zilverreiger meer verticaal en tijdens het vliegen trekt hij zijn hals in. De lepelaar daarentegen vliegt met een gestrekte hals.

Dit zijn niet de enige kenmerken waaraan je een lepelaar kunt herkennen. Zo is het een redelijk grote witte vogel met lange zwarte poten. Verder heeft de zwarte snavel een uiteinde dat gelig is net zoals de borst. Als je het geluk hebt deze trekvogel van dichtbij te bekijken zie je dat hij een kuif op de kop heeft. De kuikens van een lepelaar hebben in tegenstelling tot hun ouders een rozige snavel en poten. Ook hebben de vleugels van de juveniele lepelaars zwarte uiteinde.

Het broedseizoen van de lepelaar vindt in Nederland plaats van begin april tot en met eind juli. Ze hebben per jaar vaak één legsel dat bestaat uit 2-5 eieren. Doordat de lepelaars tijdens het broedseizoen volop actief zijn in Nederland is dit dan ook de beste tijd om ze te fotograferen. Na ongeveer zeven weken kunnen de jongen zelf het nest verlaten. Het is dan ook weer de hoogste tijd voor de lepelaars om te vertrekken richting Afrika om hier te overwinteren.

Fototips

  • Er zijn tegenwoordig ook veel openbare fotohutten in Nederland. Zo ook fotohutten die aan de rand van moerasgebieden staan. Door hier eens een kijkje te nemen kun je misschien wel de lepelaar van dichtbij fotograferen zonder de leefomgeving te verstoren.
  • Als je een keer iets nieuws wilt proberen is het huren van een drijfhut een leuke optie. Hiermee kun je in het water relatief dichtbij komen en de lepelaars op ooghoogte fotograferen.
  • Geduld is één van de belangrijkste dingen bij het fotograferen van vogels. Je kunt de natuur niet sturen en ze zullen zeker niet zomaar even voor je gaan poseren. Wees daarom geduldig dan komt het perfecte moment vanzelf.
  • Soms staan lepelaars in grote groepen bij elkaar of misschien komt er wel een groep lepelaars aanvliegen. Wat zijn dan de beste instellingen om zoveel mogelijk lepelaars scherp in beeld te krijgen? Als je een groot gedeelte in je foto’s scherp wilt hebben bereik je dit door gebruik te maken van een redelijk klein diafragma, oftewel een groot f-getal.
  • Zorg ervoor dat je onder andere in het broedseizoen de lepelaar niet verstoord. Houdt dus altijd voldoende afstand.

Leefomgeving

Leeft in de moerasgebieden en wetlands.

Vindtijd

De lepelaar is een trekvogel. In Nederland is de lepelaar aanwezig van februari tot en met september.

Bescherming

Wettelijk beschermde inheemse diersoort

Kwetsbaarheid

Kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wist je dat er ook een rode lepelaar bestaat! Deze lepelaar komt voor in Zuid-Amerika. De schaaldieren die deze lepelaar eet zorgen ervoor dat de veren van de vogel roze kleuren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: