HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Let eens op de steenloper

In het Engels heet de steenloper “turnstone’, steendraaier. En dat is wat je hem ziet doen, alle kiezelsteentjes omdraaien op zoek naar kleine beestjes. Je vindt de steenloper dus steevast aan stenige oevers aan de kust, in de haven, tussen basaltkeien, onder aan de dijk. Ze zijn algemeen in het hele kustgebied, dus let maar eens op of je ze ziet rondscharrelen.

Steenloper
Een verse krab trekt onmiddellijk de aandacht van de steenlopertjes. Fotograaf: Ron Poot

Het zijn bont gekleurde vogels, vooral in de zomer als ze in prachtkleed zijn, zijn ze schitterend om te zien. Ook in de vlucht valt hun bonte verenkleed op met opvallende witte stuit  en rug en de witte vleugelstrepen. De poten zijn knaloranje en de rugveren bruin tot oranjebruin. In de winter is het allemaal wat grauwer getekend.

De steenloper broedt niet in Nederland, maar in noordelijke streken zoals Scandinavië, Groenland en Canada. Je ziet hem dus alleen buiten de broedtijd in ons land, van de nazomer tot in het vroege voorjaar. In onze omgeving zijn het vooral de Groenlandse en Canadese vogels die je aantreft, de Scandinaviërs trekken zuidelijker tot in Spanje.

Je vindt de steenlopers voornamelijk aan de kust. In het binnenland zijn de waarnemingen zeldzaam. Aan dijken en dammen, overal waar het stenig is, kun je de steenlopertjes vinden, vaak in groepjes. Als je rustig zit, kun je ze goed bekijken en zijn ze niet heel schuw. Let eens op hun gedrag. Het zijn oogzoekers, dus je ziet ze steeds rennen op zoek naar een prooi. En heel kenmerkend is het omdraaien van schelpen en steentjes om daar onder voedsel te zoeken.

Karakteristiek plaatje: een groepje steenlopers rustend op de basaltblokken. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Zoek op de kenmerkende plaatsen langs de kust, langs pieren, havens, strekdammen, dijken… overal waar steen ligt.
  • Steenlopers zijn niet heel schuw, als je ze maar wel voorzichtig benadert. Kijk hoe een groepje beweegt, ga op ruime afstand zitten en laat ze naar je toe komen. Dan komen ze vaak heel dichtbij.
  • Het mooist zijn de steenlopers in hun prachtkleed in de zomerperiode, in de winter is het kleed na de rui veel grauwer.
  • Wees vooral geduldig, dan komen er vanzelf mooie momenten waarop je ook het gedrag van de steenlopertjes kunt vastleggen.
  • Probeer ook eens een groepje in de vlucht te fotograferen. Dan helpt het om te “pannen”, het meebewegen met de vliegrichting.
De oranje poten zijn een opvallend kenmerk van de steenloper. Fotograaf: Ron Poot

 

 

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Vogelbescherming

Voorbeelden op Birdpix

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *