Menu

Onderdeel van Pixfactory

Moeflon

De moeflon is een schaapachtige die oorspronkelijk niet op Nederlands grondgebied thuishoort. Ze zijn in 1921 door Anton Kröller in de Hoge Veluwe uitgezet. De reden hiervoor was: “Het vergroten van de diversiteit aan dieren.” Oftewel: een nieuw dier om op te jagen. Moeflons zijn van nature aangepast aan bergachtig terrein. Dat neemt niet weg dat dit geweldige dier toch zijn thuisbasis heeft gevonden in Nederland en het op verscheidene plekken behoorlijk goed doet in ons koude kikkerlandje.
Fotograaf: Jacob Kaptein

Oorspronkelijk komen de moeflons voor in bergachtige omgevingen waar ze vooral te vinden zijn in bossen in combinatie met bergweiden. In Nederland leeft deze schaapachtige in een ander soort gebied, de vier bestaande populaties bevinden zich allemaal op de Veluwe. Ze zijn hier uitgezet voor de jacht, maar daarnaast vervult dit schuwe zoogdier ook de rol om heidegebieden en andere soort vlaktes open te houden. Dat doen ze door de grassen en jonge boompjes te eten die tussen de heide en mossen groeien.

Jeffrey_vanHouten1
Moeflons dragen bij aan natuurbeheer door het openhouden van de heide. Fotograaf: Jeffrey van Houten

Moeflons hebben geen vast territorium. Ze leven in kuddes en verplaatsen zich over grotere afstanden. Echter, in Nederland zijn de hekwerken de beperkende factor voor de migratiedrang van de moeflons.

Ze maken het hele jaar door geluid door te mekkeren waardoor de moeflons hun aanwezigheid vaak verraden. Daarnaast hebben ze geregeld een aantal weken of maanden dezelfde ligplaatsen waar duidelijke sporen aanwezig zijn van deze dieren. De ligplaatsen worden sterk beïnvloed door de druk van recreatie op bepaalde plaatsen.

De bronsttijd vindt plaats in de maanden oktober en november waarbij de grootste mannetjes (rammen) vechten om het grootste aantal vrouwtjes (ooien) om ze vervolgens te dekken, net als bij edelherten. Door een duidelijke hiërarchie zijn de mannetjes wat toleranter dan bij herten. Het bij elkaar houden van de kudde gaat gepaard met groot geweld waarbij de rammen met de horens op elkaar klappen. Die klappen zijn van ver al te horen!

Fototips

Jeffrey_vanHouten3
Moeflons kun je ook goed in de winter fotograferen. Fotograaf: Jeffrey van Houten

Het gehele jaar door zijn de moeflons te fotograferen. Het zijn alleen geen makkelijke dieren om op de foto te krijgen. Ze zijn erg schuw en doordat ze bewegen in een kudde beschikken ze over veel waakzame ogen.Echter, in de bronsttijd komen ze vaker uit de dekking.

Het schijnt zo te zijn dat moeflons hun route aanpassen aan de wind, om zo het gevaar voor te zijn. Houd daar dus rekening mee.

Fotografisch gezien zijn ze het mooist nadat ze hun nieuwe vacht hebben gehad in de winter. De mannetjes worden imposanter en de vrouwtjes zijn geheel bruin met mooie verfijnde structuren erin.

Leefomgeving

Veluwe (Noorderheide, Hoog Delen, Hoge Veluwe en Wekeromse Zand)

Vindtijd

Het hele jaar te zien, het best in de bronsttijd: oktober-november

Bescherming

In Nederland worden moeflons nog steeds gezien als exoot en is er weinig draagvlak voor het behouden van de populaties. Ze mogen dan ook zonder pardon worden afgeschoten. Dit, terwijl ze een belangrijke functie vervullen in het behouden van de mooie paarse heidevelden!

Kwetsbaarheid

Niet van toepassing.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

  • Ze doen het zo goed in Nederland, dat afschot noodzakelijk is om de populaties in de hand te houden.
  • Tussen de vier bestaande populaties vindt geen uitwisseling plaats wat kan zorgen voor inteelt als de genetische variatie te laag wordt.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: