Muurhagedis

Een stedentrip in de, volgens veel reiswebsites en ook volgens mij, mooiste stad van Nederland en dan een heel zeldzame hagedis fotograferen. Dat klinkt als een geweldige combinatie. In Maastricht is dit de realiteit. Op een steenworp afstand van het historische centrum, de drukte van het winkelend publiek en het altijd gezellig Vrijthof, leeft de muurhagedis. Een zeldzame en prachtig gekleurde hagedis!
De muurhagedis in zijn natuurlijke omgeving, een stadsmuur in Maastricht.
De muurhagedis in zijn natuurlijke omgeving, een stadsmuur in Maastricht. Fotograaf: Robin Kraaij

Muurhagedissen zijn slanke hagedissen en worden bijna 20 centimeter lang. De hagedis heeft een slank kopje en lange tenen aan de poten. Ook is de staart erg lang. De mannetjes zijn het meest opvallend gekleurd met een bruine kleur met zwarte contrasterende tekening. Op de flanken vind je soms blauwe vlekjes. De vrouwtjes zijn veel egaler gekleurd en hebben minder contrast.

De muurhagedis is een hagedis die veel mensen associëren met vakantie. Ze leven dan ook vooral in de meer zuidelijke delen van Europa en hebben in Nederland de noordgrens van hun leefgebied. In Nederland komen deze hagedissen alleen in Maastricht van nature voor. Ze hebben op de vestingwerken van deze stad de perfecte omstandigheden gevonden om te overleven. Het oude metselwerk lijkt wel wat op een rotswand vol spleten en gaatjes waarin de hagedis zich kan verschuilen en allerlei kleine ongewervelden kan vinden om zich mee te voeden.

Muurhagedissen zijn schuw maar ook nieuwsgierig.
Muurhagedissen zijn schuw maar ook nieuwsgierig. Fotograaf: Robin Kraaij

Fototips

  • De hagedissen zullen zich bij elke onverwachte beweging van de fotograaf verschuilen tussen de stenen van de muren. Wees dus rustig en maak geen onverwachte bewegingen. Toch een hagedis weggejaagd? Wacht een minuutje en een nieuwsgierig kopje komt al snel weer om de hoek kijken!
  • De muur biedt veel mogelijkheden. Je kunt de dieren gemakkelijk op de rug fotograferen, maar portretten op ooghoogte zijn ook mogelijk met wat geduld.
  • Deze dieren zijn ernstig bedreigd. Zorg ervoor dat je je aan de regels van de terreinbeheerder houdt en verstoor of vang de dieren absoluut niet (een hagedis die even schrikt is natuurlijk geen probleem maar door het leefgebied struinen wel).
  • Voor het fotograferen van deze soort is een macrolens of een telelens ideaal. Door de nieuwsgierige aard van de diertjes kun je zelfs met een kitlens of een telefoon leuke resultaten behalen.

    Een portret op ooghoogte.
    Een portret op ooghoogte. Fotograaf: Robin Kraaij

Leefomgeving

Warmteminnend. Deze soort komt voor op rotsen, muren en andere stenige ondergronden.

Vindtijd

Muurhagedissen zijn actief als de zon schijnt op de muren. Ze worden zelfs in de winter gezien.

Bescherming

Deze soort staat op de rode lijst als ernstig bedreigd. Ook is de soort beschermd volgens de Europese habitatrichtlijn en de conventie van Bern.

Kwetsbaarheid

Deze soort komt maar op één plek in Nederland in het wild voor. Deze soort is dus kwetsbaar voor vernietiging van het habitat en verstoring.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De muurhagedissen delen hun leefgebied met hazelwormen. Heel soms liggen ze samen te zonnen. Wees dus altijd op je hoede voor een toevalstreffer!

Eén reactie

  1. Bij de kabelbaan van Landal Saarburg zitten vaak muurhagedissen. Ik heb daar al heel veel foto’s van dit beestje kunnen maken.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Bij de kabelbaan van Landal Saarburg zitten vaak muurhagedissen. Ik heb daar al heel veel foto’s van dit beestje kunnen maken.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: