HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Oeverzwaluw

Al een aantal jaren doe ik mijn best om de oeverzwaluwen een goed onderkomen te bezorgen bij hun terugkomst uit Afrika. Daarvoor overleg ik met de gemeente en vraag om enkele geschikte zandheuvels bij bouwterreinen te sparen. De oeverzwaluwen broeden daar, waar zandbergen overhellend afsteken, zodat er geen regenwater in de nestgaten kan lopen. Het is geweldig om het leven in de kolonie te kunnen en mogen zien.

Oeverzwaluw
Oeverzwaluwen rusten in de vegetatie rond de kolonie. Fotograaf: Lidi de Boer

Oeverzwaluwen kun je vooral tegenkomen als er ergens wordt gebouwd en er flinke bergen zand liggen. Als zo’n  zandberg een steil aflopende kant heeft, pikken de oeverzwaluwen die met de hele kolonie in. Wegwerkers en bouwvakkers zijn daar niet blij mee, want de klus moet dan voor een half jaar worden gestopt!

De natuurlijke omgeving waar oeverzwaluwen broeden zijn steile oevers langs het water, maar die komen niet zoveel meer voor. Bij de kolonies op bouwterreinen is water in de omgeving ook belangrijk, want daar leven veel insecten.

De oeverzwaluwen willen ook wel broeden in kunstwanden, meestal gemaakt van cement met kunststof buizen. De buizen zijn gevuld met leem en zand, zodat de vogels zelf de gangen kunnen uitkrabben. De lengte van de buizen is ongeveer 80cm.

Als de jongen groot en sterk genoeg zijn om uit te vliegen en ze hebben nog geen zin, dan worden ze door de ouders gewoon het nest uit geduwd en dat gaat niet altijd zachtaardig. Pa of ma pakken hen met de snavel beet in hun nek en trekken hen mee naar buiten.

Het nest moet leeg zijn om opnieuw te broeden. Als alles verloopt zoals het hoort kunnen oeverzwaluwen wel drie keer broeden. Per broedsel zijn er drie à vier jongen, dus reken maar uit!

”Mijn” oeverzwaluwen zijn, terwijl ik dit schrijf op 5 april 2016, met zo’n 20 stuks op de broedplaats aanwezig. De rest moet nog komen. Ze zijn er nu al voor het vierde jaar. Onze gemeente heeft er voor gezorgd dat de wand van de afgelopen jaren weer mooi strak en glad is.

De paartjes kunnen weer aan de gang om opnieuw hun holletjes uit te graven met hun kleine pootjes met scherpe nageltjes. Dat duurt ongeveer 1-2 weken en dan kan het broeden beginnen.Het paren doen ze tussen de bedrijven door. Wat een kanjers!

De jongen wachten ongeduldig op voedsel.
De jongen wachten ongeduldig op voedsel. Fotograaf: Lidi de Boer

Fototips

Verdiep je in ieder geval eerst van te voren in de leefwijze van de oeverzwaluw, dat geldt overigens voor elke soort die je wilt fotograferen.

Als het mogelijk is dat je er met de auto als schuilhut dichtbij kunt komen, is dat de beste oplossing. Houdt in ieder geval minstens 10 – 15 meter afstand, dan trekken de vogels zich niets van je aan.

Luister naar het geluid wat ze maken, daar kun je veel uit op maken! Opwinding, angst of gewoon”kletsen” met elkaar, wat ze de hele dag doen.

In bijna elke stad of dorp zijn oeverzwaluwen wel te vinden. Je kunt het altijd vragen aan de vogelwerkgroep bij je in de buurt.

Verspreidingskaart

Statistieken en verspreiding

Meer weten?

Vogelbescherming

SOVON

 

En dan nog dit!

Leuk om nog even te vertellen is dat als het tweede legsel is uit gekomen, de eerste jongen – die ondertussen zelf insecten uit de lucht plukken – helpen met voeren. En zo gaat het ook bij het derde legsel.

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Hallo Lidi,
  Met veel plezier heb ik je stukje over de oeverzwaluw gelezen! Leuk om iets meer over hun leefwijze en gedrag te leren. Komend voorjaar ga ik zeker ook eens een poging doen om ze in Groeve Oostermeent te fotograferen.
  Groet,
  Arnoud van de Weerd

 2. Door Piet op 15 mei 2017 om 14:42

  Super Lidi ,vooral de foto ‘s waarbij ze in de bomen zitten

 3. Door gert-jan op 29 april 2016 om 17:11

  Het lijkt mij vreselijk lastig, om deze vliegensvlugge jongens en meisjes vest te leggen.mooie foto’s en uitleg.

 4. Door mdebeer op 29 april 2016 om 13:41

  Heel fijn stuk om te lezen! Erg interessant en heerlijke en mooie foto’s om naar te kijken.

 5. Door Thijs op 29 april 2016 om 08:42

  Fraai verhaal en mooie foto’s Lidi!
  De eerste foto (“Een oeverzwaluw dichtbij”) is alleen wel van een jonge huiszwaluw en geen oeverzwaluw 😉

  Groeten, Thijs

  1. Scherp gezien, Thijs!
   Ik heb de ‘indringer’ vervangen door echte oeverzwaluwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *