HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Onze huismus

In de tuin, op het terras, je ziet ze (nog) geregeld. Je eerste gedachte is dan ook: een gewoon bruin vogeltje die bij het buiteninterieur hoort. Maar is dat wel zo gewoon? Mijn eerste bijdrage in deze rubriek draag ik op aan deze schoonheid, de huismus verdient het!

Onze huismus
Twee huismussen in eigen tuin die profiteren van de zonnebloemen, net als ik. Alle foto’s in dit artikel zijn in eigen tuin gefotografeerd binnen een straal van tien meter. Fotograaf: Danny Slijfer

De huismus  is een veel voorkomende en bekende tjilpende zangvogel die je tegenkomt in het grootste gedeelte van Europa, maar ook daarbuiten. In Nederland vind je daarnaast ook de ringmus en af en toe een verdwaalde Spaanse mus. De heggenmus valt onder een andere familienaam.

De ringmus herken je aan zijn zwarte wangvlek. Het mannetje huismus heeft een zwarte vlek onder de snavel en grijze wangen. Een waar kunstwerk met zijn vijftig tinten bruin.

Het vrouwtje is wat minder imposant, egaal van kleur en hoofdzakelijk lichtbruin. Haar zou je kunnen verwarren met het vrouwtje vink. Onthoud dan: de vink heeft altijd twee witte vleugelstrepen.

De huismus heeft een prachtige kegelsnavel geschikt voor het eten van zaden en vruchten. Ze worden echter niet als veganist geboren, maar in de eerste weken goed volgepropt met insecten zoals langpootmuggen en buxusmotten.

Een jonge huismus in de pruimenboom van de buren. De hele zomer is het een feest en vliegen ze continu op en neer over je tuin. In de wijk en in je tuin valt er toch volop te genieten van de natuur. Fotograaf: Danny Slijfer

De huismus is genoodzaakt om samen te werken met soortgenoten. Je ziet ze dus niet vaak alleen, maar in een kolonie van 10 à 15 stuks. Een enkeling uit de groep is de baas, neemt de leiding en weet waar voedsel te vinden is.

Een typische tuinvogelfoto met schutting. Toch heb ik deze foto hier geplaatst, omdat je zelfs met de schutting verrassende en leuke foto’s maken. Een jonge huismus in zijn (natuurlijke) omgeving. Fotograaf: Danny Slijfer

Fototips

 • Tijdens de ruitijd zijn ze minder goed herkenbaar. De herfst is een mooie tijd om ze te fotograferen, met laag zonlicht en hun bruine kleuren komen ze geweldig uit in de gele en oranje herfsttinten.
 • Mussen begeven zich dichtbij de mens, maar het zijn vaak bangeriken die bij het geringste geluid opvliegen. Ga rustig in je tuin zitten, doe net alsof je ze niet ziet en houd je camera gereed. Geloof me, ze zullen dichtbij komen. Beweeg je camera rustig richting de mus en bingo!
 • Ook vanuit huis kan je ze fotograferen, houd dan je lens zo dicht mogelijk tegen het (schone) raam om weerspiegelingen te voorkomen.
 • Zorg voor ruige stukjes groen in je tuin voor een natuurlijke uitstraling.
 • Last but not least: maak er een tuinproject van en fotografeer ze in verschillende omstandigheden, zo krijg je meer variatie in je beelden.
Mannetje huismus in een overvloed aan kleur door de oranje en gele herfsttinten. Dit mannetje zat op de schutting en ik heb het onderste randje eraf gecropt. Zo komt hij prachtig uit het hoekje kijken. Fotograaf: Danny Slijfer

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Informatie Vogelbescherming

Wikipedia over de huismus

Natuurpunt

Feiten over de huismus

En dan nog dit!

De huismus trekt ook veel andere bezoekers naar je tuin zoals sperwers, haviken en uilen. Ook eksters, kauwen, meeuwen en reigers zijn natuurlijke vijanden voor de jonge huismus. Dus verwacht altijd het onverwachte. Pas ook op de wat minder natuurlijke vijand genaamd de Felis silvestris catus, ook wel bekend als de huiskat. Wil je de huismus helpen? Schud dagelijks je tafelkleed in je tuin uit, zaai in april zonnebloemen en geniet in de zomer van tallozen insecten, mussen, mezen, groenlingen, kepen en vinken.

De huismus met de groenling. Ze liggen elkaar niet zo, maar toch zullen ze het met elkaar moeten doen. De een jaagt de andere weg en andersom. Gefotografeerd vanaf de warme woonkamer. Fotograaf: Danny Slijfer

Deel dit artikel


10
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Gerard op 5 maart 2020 om 19:15

  Danny
  Ik ben Supertrots op Jou verhaal en je prachtige foto,s daarom ben ik op de site van Natuurfotografie gegaan om te genieten van jou kennis van de huismus de prachtige foto,s en het kan ook gewoon in je achtertuin die mooie foto sessies , als je de natuur en vogels en dieren maar kent veel tijd en geduld investeert komt de echte natuurfotograaf vakman eruit. GEWELDIG.

  1. Hoi Gerard, Wat een super mooi berichtje! Mooi dat je als groot autoliefhebber via deze site en mijn enthousiasme zo ook mee geniet van de natuur. Dan is mijn doel bereikt!

 2. Door Marian Schrauwen op 5 maart 2020 om 18:55

  Mooi artikel en prachtige foto’s.
  Ga zo door.

  1. Dankjewel Marian! We zijn alweer goed bezig met een tweede 😉

 3. Door AdPost op 5 maart 2020 om 14:09

  Leuk stukje Danny, goed geschreven, je kunt het!!

  1. Dankjewel Ad voor je mooie berichtje! Volgens mij wordt het artikel leuk ontvangen! Dat is mooi 🙂

 4. Door Jan van Aefst op 5 maart 2020 om 12:44

  Hoi Danny, wat een leuk stuk om te lezen. De foto’s ook weer fantastisch.

  1. Dankjewel Jan! leuk om te horen, ja de foto’s horen erbij 😉

 5. Wat leuk, deze ode aan de huismus! Jammer dat je ze tegenwoordig niet meer zoveel ziet. Een paar jaar geleden waren ze nog volop aanwezig in mijn tuin. Nu wordt mijn tuin “overspoeld” door Eksters. Ook mooie vogels om te zien, maar niet mijn favorieten. Sinds zij mijn tuin hebben ontdekt, is er bijna geen ander vogeltje meer te zien. Zoooo jammer!

  Groetjes en succes met het schrijven van je bijdragen aan deze fantastische website.
  Annette

  1. Dankjewel Annette voor je leuke berichtje! Ja die eksters.. ze zijn inderdaad prachtig, maar het zijn inderdaad ook wel baasjes vooral wanneer ze jongen hebben. Hier zitten er ook een tiental eksters, gelukkig gaat dat wel prima samen met de kleine vogeltjes. Ze laten zich niet wegjagen! Groetjes Danny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *