HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Oorkwal

In het voorjaar zijn ze massaal aanwezig in de kustwateren. De oorkwal is een van de meest algemene kwallensoorten van de Nederlandse kust. Ze spoelen regelmatig aan op de stranden.

Oorkwal
Oorkwal met zonsondergang in het Grevelingenmeer. Fotograaf: Nico van Kappel

Tijdens het voorjaar verzamelen zich vaak enorme groepen oorkwallen in de Nederlandse kustwateren, vooral in het Grevelingenmeer zijn er soms enorme wolken kwallen te vinden. Een echte kwalhalla! Kwallen zijn vooral vanwege hun buitenaardse verschijning interessant om te fotograferen. Onderwater zijn het sierlijke wezens, de ritmische bewegingen zijn fascinerend, het lijkt alsof ze dansen. De ronde ringen of oren waar de oorkwal zijn naam aan dankt zijn de voortplantingsorganen. Vrouwtjes hebben roze ringen en mannetjes hebben witte ringen.

Massa’s oorkwallen in het Grevelingenmeer. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Eerst het goede nieuws: kwallen rennen niet weg! Ze zijn absoluut niet schuw en zijn zoals veel zeeleven niet onder de indruk van mensen. In tegenstelling tot aangespoelde kwallen zijn ze in het water buitengewoon mooi en sierlijk.
  • Om ze in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulpmiddelen nodig: een wetsuit met snorkel en duikmasker (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur) om je fototoestel. Voor dit soort fotografie is snorkelen beter dan duiken omdat je geen bellen blaast naar de oppervlakte (storend in groothoekbeelden) en omdat de kwallen zich vaak dicht bij de oppervlakte bevinden.
  • Oorkwallen zijn relatief groot en het beste met een groothoeklens te fotograferen. Met wat oefening zijn ook beelden half onderwater en half bovenwater mogelijk. Probeer ze ook eens tegen de zon in te fotograferen, ze zijn grotendeels transparant en dan worden ze een soort lampenkappen!
  • Kwallen lenen zich ook goed voor close-ups, met een macrolens zijn dan ook vaak hele mooie abstracte details mogelijk.

Verspreidingskaart

Nederland

Belgiƫ

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Wereldnatuurfonds

Waarneming.nl

Antigifcentrum

Voorbeelden op Nederpix

 

En dan nog dit!

Oorkwallen hebben meestal vier ronde oren of ringen maar er zijn ook exemplaren met vijf, zes of zeven ringen! Leuk om op zoek te gaan naar deze bijzondere exemplaren in een grote zwerm kwallen!

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *