Menu

Onderdeel van Pixfactory

Oorkwal

In het voorjaar zijn ze massaal aanwezig in de kustwateren. De oorkwal is een van de meest algemene kwallensoorten van de Nederlandse kust. Ze spoelen regelmatig aan op de stranden.
Oorkwal met zonsondergang in het Grevelingenmeer. Fotograaf: Nico van Kappel

Tijdens het voorjaar verzamelen zich vaak enorme groepen oorkwallen in de Nederlandse kustwateren, vooral in het Grevelingenmeer zijn er soms enorme wolken kwallen te vinden. Een echte kwalhalla! Kwallen zijn vooral vanwege hun buitenaardse verschijning interessant om te fotograferen. Onderwater zijn het sierlijke wezens, de ritmische bewegingen zijn fascinerend, het lijkt alsof ze dansen. De ronde ringen of oren waar de oorkwal zijn naam aan dankt zijn de voortplantingsorganen. Vrouwtjes hebben roze ringen en mannetjes hebben witte ringen.

Massa’s oorkwallen in het Grevelingenmeer. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Eerst het goede nieuws: kwallen rennen niet weg! Ze zijn absoluut niet schuw en zijn zoals veel zeeleven niet onder de indruk van mensen. In tegenstelling tot aangespoelde kwallen zijn ze in het water buitengewoon mooi en sierlijk.
  • Om ze in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulpmiddelen nodig: een wetsuit met snorkel en duikmasker (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur) om je fototoestel. Voor dit soort fotografie is snorkelen beter dan duiken omdat je geen bellen blaast naar de oppervlakte (storend in groothoekbeelden) en omdat de kwallen zich vaak dicht bij de oppervlakte bevinden.
  • Oorkwallen zijn relatief groot en het beste met een groothoeklens te fotograferen. Met wat oefening zijn ook beelden half onderwater en half bovenwater mogelijk. Probeer ze ook eens tegen de zon in te fotograferen, ze zijn grotendeels transparant en dan worden ze een soort lampenkappen!
  • Kwallen lenen zich ook goed voor close-ups, met een macrolens zijn dan ook vaak hele mooie abstracte details mogelijk.

Leefomgeving

Vrij zwemmend in open zoutwater, vooral veel aanwezig in het Grevelingenmeer.

Vindtijd

Vanaf januari tot april kleine kwallen, daarna tot in september steeds grotere kwallen.

Bescherming

Oorkwallen zijn niet zeldzaam en ook niet beschermd. In de Noordzee zitten steeds meer kwallen. Dat komt omdat ze door overbevissing steeds minder concurrentie hebben gekregen.

Kwetsbaarheid

De leefgebieden in zee zijn altijd kwetsbaar, je bent er net zoals op het land slechts te gast. Let er bij het snorkelen op dat je de bodem niet aanraakt en dieren verstoord.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Oorkwallen hebben meestal vier ronde oren of ringen maar er zijn ook exemplaren met vijf, zes of zeven ringen! Leuk om op zoek te gaan naar deze bijzondere exemplaren in een grote zwerm kwallen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: