HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Paarse morgenster

De paarse morgenster is een opvallende verschijning op een dijkhelling of in een bloemrijke wegberm. Als je hem wilt zien bloeien moet je op de tijd letten. De bloemen gaan pas open in de loop van de ochtend en in de middag gaan de bloemen alweer dicht. De naam morgenster dank de plant aan de stralende bloemvorm en het tijdstip van bloeien.

Paarse morgenster
Detail van de bloem. Fotograaf: Nico van Kappel

De paarse morgenster komt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. De wortelen van de paarse morgenster werden vroeger verbouwd als groente, ook in Nederland tot in de 17e eeuw.

De bloemen van de paarse morgenster zijn prachtig diep paars gekleurd, dit in tegenstelling tot de andere Nederlandse morgenster soorten die geel zijn. De stuifmeel is geel en contrasteert daardoor mooi met de paarse bloemen.

Paarse morgenster, spelen met voor- en achtergrond Fotograaf: Nico van Kappel

De paarse morgenster komt voor op zonnige en warme plaatsen in zeekleigebieden, vooral in Friesland, Groningen, Noord-Holland en Zeeland.  Belangrijke vindplaatsen zijn  dijken en warme graslanden.

Paarse morgenster bloeit in het voorjaar. Maar de uitgebloeide planten blijven nog een tijdje staan waardoor de grote pluizenbollen weer interessante onderwerpen zijn.

Fototips

 • De paarse morgenster is een prachtige macro onderwerp. De combinatie van gele meeldraden met de donker paarse bloemen kan mooie detailbeelden opleveren.
 • Door vanaf een laag standpunt oftewel op ooghoogte te fotograferen met een telelens of macrolens komen ze goed los van de omgeving.
 • Om wat van het leefgebied te laten zien kan je een groothoeklens gebruiken in combinatie met een klein diafragma (hoog f-getal). De planten zijn relatief groot en groeien in een open landschap. Hierdoor kan je ook een compositie maken met de lucht als achtergrond door je groothoeklens naar boven te richten.
 • Om de planten verder uit te lichten is een beetje invulflits afkomstig van een externe of interne flitser een mooie hulpmiddel.
In het hart van de bloem van paarse morgenster met details van de meeldraden. Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Nederland

België

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Wilde planten

Wikipedia

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Paarse morgenster staat onder veel andere namen bekend, o.a. haverwortel, armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard en keukenmeidenverdriet. De Paarse morgenster is een eetbaar plant en werd op verschillende manieren bereid. De ‘haverwortels’ werden in het verleden zelfs gebruikt als vervanger voor koffie!

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Cor v d linden op 15 mei 2021 om 14:47

  Prachtige bloemen zijn het om te fotograferen, je moet echt voor twaalven, anders zijn ze niet meer te vinden.
  Ze zijn niet enkel in Groningen Friesland Noord Holland en Zeeland te vinden, maar in de Hoeksche Waard {Z H} zijn ze ook te vinden.
  Ik heb ze daar al menig maal gefotografeerd, ze zij te bewonderen in het plantenalbum van Nederpix .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *