Menu

Onderdeel van Pixfactory

Plooivlieswaaiertje

Het plooivlieswaaiertje is een kleurige zwam die in groepen op dode takken en stammen groeit. In de donkere wintermaanden is de helder oranjekleur een verademing. Nog mooier wordt het als je het zwammetje omdraait. Dan ontdek je waaraan hij zijn raadselachtige naam te danken heeft.
De onderkant van het plooivlieswaaiertje beeldvullend gefotografeerd. Je ziet duidelijk de geplooide plaatjes.
De onderkant van het plooivlieswaaiertje beeldvullend gefotografeerd. Je ziet duidelijk de geplooide plaatjes. Fotograaf: Ron Poot

Het plooivlieswaaiertje is een relatieve nieuwkomer in ons land, pas in 1989 is de eerste officiële waarneming gemeld. Inmiddels is het een algemene soort die in het hele land te vinden is.

De zwammen groeien vaak in groepen op een stam en vallen daardoor goed op.
De zwammen groeien vaak in groepen op een stam en vallen daardoor goed op. Fotograaf: Ron Poot

Het is een bewoner van dood loofhout. Op dood naaldhout is de soort nog niet aangetroffen, maar wie weet ben je de eerste… goed opletten dus.

De vruchtlichamen van de zwam zijn waaiervormig, aan de basis smal en aan het einde breed. De kleur is in hoofdzaak oranje met een witte rand. Daardoor valt dit waaiertje wel goed op. Zeker als er een flinke groep op een dode tak of stam groeit, zie je de paddenstoelen al van verre zitten. De zwammetjes groeien als dakpannen boven elkaar.

Aan de onderkant is de zwam wit, daar vormt hij zijn witte sporen. Je ziet de plaatjes duidelijk zitten. Ze zijn niet recht maar sterk geplooid, vandaar de naam, plooivlieswaaiertje. Als de zwam wat ouder is, verkleuren de plaatjes aan de rand blauwachtig.

Fototips

  • Benader de paddenstoel op verschillende manieren: van een afstand zodat je zijn natuurlijke omgeving in beeld hebt en van dichtbij voor de mooie details.
  • Het handigst is een dode tak vol zwammen, dan kun je deze gemakkelijk verplaatsen om zowel bovenkant als onderkant te kunnen fotograferen. Na afloop natuurlijk wel weer netjes terugleggen in de oorspronkelijke positie.
  • Denk vanuit de achtergrond: een rustige achtergrond laat de waaiertjes beter uitkomen dan een drukke. Als je de tak met zwammen iets draait en verplaatst, kun je de achtergrond beter bepalen. Voor een zachte en vage achtergrond helpt het als de achtergrond ver weg ligt.
  • De onderkant is erg fraai vanwege de geplooide lamellen. Erg leuk om deze structuur beeldvullend op je scherm te krijgen.
  • Voor een vage egale achtergrond kun je je diafragma het best open zetten (f2,8 -f4). Zorg dan wel dat je je onderwerp in één vlak loodrecht op je kijkrichting hebt, om dit voldoende scherp te krijgen. Maak eventueel een ‘trapje’, een opnamereeks met verschillende instellingen van het diafragma. Dan kun je later altijd nog de beste kiezen.
  • Wil je de achtergrond juist scherp: kies dan voor een klein diafragma (f/11 of f/16). Dan is je scherptediepte groter. Bij slecht licht is dan een statief wel nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen.
    Een geïsoleerde zwam, bovenaanzicht. De tak iets gedraaid om een vage achtergrond te krijgen.
    Een geïsoleerde zwam, bovenaanzicht. De tak iets gedraaid om een vage achtergrond te krijgen. Fotograaf: Ron Poot
    Een groepje van opzij. Door een open diafragma (f/3,2) vervagen voor en achtergrond.
    Een groepje van opzij. Door een open diafragma (f/3,2) vervagen voor en achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

    Een geisoleerde groep, van onderen genomen. Om de stam in de achtergrond scherp te krijgen is hier juist een klein diafragma (f/16) wenselijk.
    Een geisoleerde groep, van onderen genomen. Om de stam in de achtergrond scherp te krijgen is hier juist een klein diafragma (f/16) wenselijk. Fotograaf: Ron Poot

 

Leefomgeving

Op dood loofhout

Vindtijd

Oktober tot februari

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar, zeer algemeen

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De snelle toename van deze soort stelt de wetenschap voor raadsels. In eerste instantie dacht met dat dit het gevolg was van de klimaatverandering. Echter, uit de wereldwijde verspreiding van het plooivlieswaaiertje blijkt dat het juist een noordelijke soort is en geen zuidelijke. Dan moet er een andere oorzaak zijn, maar deze is op dit moment nog onduidelijk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: