Menu

Onderdeel van Pixfactory

Smient

De smient wordt ook wel de fluiteend genoemd. Hun kenmerkende roep doet denken aan een badeendje wat deze wintergast samen met zijn koddige uiterlijk een hoog “cute” gehalte geeft. Dat de smient geen doorsnee eend is zie je zelfs aan zijn wetenschappelijke naam, Mareca Penelope, alsof het een adellijke dame betreft.
Grote groepen smienten vliegen snel op. Experimenteer eens met een langere sluitertijd voor creatieve vliegbeelden.
Grote groepen smienten vliegen snel op. Experimenteer eens met een langere sluitertijd voor creatieve vliegbeelden. Fotograaf: Pauline Rote

Waar ze in de zomer in Noord-Scandinavië en Siberië verblijven, trekken smienten in het najaar massaal naar zuidelijker Europa om te foerageren in de graslanden.

De meeste smienten overwinteren in Nederland en zelfs een enkele blijft hier om te broeden. Zo kun je ze, voornamelijk in de polders, in grote groepen aantreffen. In de winter is de smient de op een na talrijkste eend van Nederland, soms met duizenden tegelijk bij elkaar.

Smienten
Chaos en een drukte van jewelste bij duizenden piepende smienten. Fotograaf: Pauline Rote

De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranjerode kop met een geel voorhoofd. Onder de kop is een gedeelte zalmroze en naar achter de grijze onderdelen. Het achterste gedeelte is zwart. Smienten hebben een relatief korte, grijze snavel. Vrouwtjes zijn minder getekend dan mannetjes en zijn grotendeels bruin.

Door de afname van het aantal broedparen in het noorden zijn de aantallen in ons land teruggelopen. Het goede nieuws is dat de smient een immuniteit lijkt te hebben opgelopen voor de vogelgriep.

Mannetjes en vrouwtjes in vlucht. Ze verschillen duidelijk van elkaar.
Mannetjes en vrouwtjes in vlucht. Ze verschillen duidelijk van elkaar. Fotograaf: Pauline Rote
Twee vrouwtjes in vlucht.
Twee vrouwtjes in vlucht. Fotograaf: Pauline Rote

Fototips

  • Smienten zijn nogal schuw en zullen opvliegen als je te dichtbij komt. Door je auto als mobiele schuilhut te gebruiken kun je ze voorzichtig benaderen maar zelfs dan zullen ze bij plotselinge beweging (van je auto) de lucht in gaan. Anticipeer in dit soort situaties met je camera in de aanslag.
  • Doordat smienten in grote groepen bij elkaar blijven en ook gezamenlijk opvliegen geeft dat mooie fotokansen. Vaak worden ze opgejaagd door een roofvogel zoals de kiekendief of sperwer en zullen ze proberen te vluchten. Als je geduld hebt zullen ze na verloop van tijd gaan vliegen waardoor je vliegbeelden kunt maken van grote groepen. Gebruik voor dit soort momenten voornamelijk je oren, voordat ze vliegen zullen ze luidkeels samen fluiten.
  • Groepen smienten lenen zich uitstekend voor een creatieve benadering in je fotografie. Vooral bij bewolkt weer en weinig wind kun je door overbelichten high-key foto’s maken. Ook kun je experimenteren met een langere sluitertijd bij smienten in vlucht.

    Mannetje en vrouwtje met langere sluitertijd gefotografeerd.
    Mannetje en vrouwtje met langere sluitertijd gefotografeerd. Fotograaf: Pauline Rote
  • Overdag zul je de smient voornamelijk in het water aantreffen. Wanneer het gaat schemeren groeperen ze massaal in de graslanden om te overnachten. Gebruik deze wetenschap om bijvoorbeeld met zonsondergang grote groepen te fotograferen.

    Grote groepen smienten vliegen met zonsondergang terug naar de weilanden om te gaan foerageren en slapen.
    Grote groepen smienten vliegen met zonsondergang terug naar de weilanden om te gaan foerageren en slapen. Fotograaf: Pauline Rote

Leefomgeving

Zowel nabij zoute wateren (Waddengebied, deel van Deltagebied) als zoete wateren (open graslandpolders en meren).

Vindtijd

oktober tot en met maart/ april, afhankelijk van weersomstandigheden

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

De smient staat als broedvogel op de rode lijst in de categorie gevoelig.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Hoewel ze elkaar soms maanden uit het oog verliezen en een lange afstandsrelatie hebben zijn smienten partnertrouw. In de broedgebieden verlaten de mannetjes de vrouwtjes na de bevruchting. Ze komen bij elkaar om te ruien en overwinteren meestal noordelijker dan de vrouwtjes. Hierdoor zie je vaak meer mannetjes bij elkaar in de polders dan vrouwtjes. Uiteindelijk zullen ze weer samenkomen en elkaar herkennen uit duizenden. Als dat geen echte liefde is…

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: