HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Vliegend hert

Hun uiterlijk spreekt voor zich. Zeer imponerend! Toch vind je het zeldzame vliegend hert niet zomaar. Rottend eikenhout is hun lievelingsplek, daar kun je ze in de zomer vinden. Op warme zomeravonden vliegen ze zelfs rond in hun leefgebied. Nogal lomp vaak, want ze zijn zo goed als blind.

Vliegend hert
Darth Vader is familie zo lijkt het. Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

Het vliegend hert is de grootste kever van Europa. Mannetjes kunnen wel tot 8 cm groot worden. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner. De kever vliegt in de vroege avonduren. Zijn imposante kaken zijn onschuldig: die dienen uitsluitend om te imponeren en concurrenten uit de boom te gooien. Zij daarentegen kan flink bijten. Ze gebruikt haar kaken om boombast te verwonden, zodat het sap vrijkomt waarvan ze leven. De larven leven van vochtig rottend eikenhout dat schimmel moet bevatten. Zij doen er tussen de 5 en 8 jaar over om volwassen te worden en uit te sluipen.

De kever is zeldzaam en wordt helaas verzameld als trofee. Maar ze zonnen ook graag op asfaltwegen en worden dan overreden. Verder zijn kraaiachtigen, eekhoorns en boommarters hun grootste natuurlijk vijanden. Vanwege hun opvallende uiterlijk en traagheid vormen ze een makkelijke prooi. Biotopen voor de larven verdwijnen snel. Oud, rottend en vooral vochtig eikenhout in laagtes wordt steeds zeldzamer.

Fototips

De donkerbruine soms zwarte dekschilden maken een goed belichting best lastig. Ga dus op zoek als het licht diffuus is. Maak ook eens detailopnames van het beest. Die zijn ook spectaculair.

Het dier leeft in een vaak fotogeniek biotoop van oude eiken, dus fotografeer hem ook eens in zijn omgeving. Hij is vrij traag en daardoor makkelijk te volgen. Wacht hun wegvlieg moment af. Dat is pas echt spectaculair!

Deze keversoort is lastig te fotograferen. Omdat hij weinig en kortstondig is te vinden en omdat hij vaak hoog in een eik zit. Bovendien is de soort hevig beschermd en mag je hem niet aanraken of verplaatsen. Het is dus zaak een boom te vinden waar ze op leven vanwege de sapstroom uit oude wonden en dan je kans af te wachten.

Een trapje gebruiken om hogerop te komen is een tip. Mocht er een exemplaar laag over de vegetatie kruipen, zet hem of haar dan eenmalig op een mooie stronk. Laat de rest gewoon gebeuren.

Flitslicht gebruiken is aan te bevelen in sommige schaduwrijke omstandigheden, maar dit kan ook harde schaduwen en reflecties geven. Maak veel diafragmatrapjes vanwege het nogal driedimensionale karakter van het beest.

 

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart waarneming.nl

Meer weten?

Wikipedia

Soortenbank

Waarneming.nl soort info

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

Zwarte Spechten zijn dol op de larven. Daarom zie je vaak veel spaanders onderaan oude rottende stammen.

Deel dit artikel