HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Vroeg opstaan voor ochtendnevels

Ja, je moet er vroeg voor op. Ochtendnevels zijn het mooist bij zonsopkomst. Dan moet je klaar staan met je camera, je statief en je koffie tegen het ochtendhumeur. Het valt niet altijd mee, maar de beloning is groot als de omstandigheden goed zijn en je de zon door de mistflarden ziet verschijnen. Gelukkig is ochtendmist vrij goed te voorspellen.

Zonsopkomst
Een zandpad voert het oog als vanzelf mee naar de nevelige horizon. Fotograaf: Ron Poot

Wat zijn de gunstige omstandigheden voor ochtendnevel? Als de nacht helder en koud is en er geen wind is, dan maak je grote kans op die fotogenieke witte slierten. Het koudste deel van de nacht is aan het eind, als de dag begint.

Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Als er veel vocht in de lucht zit en het koelt af, dan zal de waterdamp condenseren tot fijne druppeltjes. Mist! Als deze druppeltjes neerslaan op de vegetatie noemen we het dauw. De temperatuur waarop waterdamp  in druppeltjes verandert, heet dan ook het dauwpunt.

Nevel in zwart-wit
Nevel leent zich ook goed voor beelden in zwart-wit. Fotograaf: Ron Poot

Zwoele zomernachten zijn te warm, koude winterdagen te koud. De beste momenten zijn bij grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Bij heldere nachten is er veel uitstraling, dan koelt het geweldig af.

Wind is een belangrijke factor. Bij wind waaien de nevels weg en zie je niks. Ook dat kun je goed voorspellen aan de hand van de weersverwachting.

Vochtige omstandigheden zijn gunstig. Bij een oostenwind met droge lucht ontstaat weinig nevel. Boven wateroppervlaktes is het altijd vochtig, dus daar is de kans altijd groter. Met deze kennis gewapend kun je je gericht voorbereiden op een succesvolle vroege ochtendtrip.

Zonlicht door de mist
Het zonlicht is minder fel door de mist en geeft een gouden gloed. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

 • De weersomstandigheden bepalen of er ochtendnevel komt. Het is dus belangrijk het weerbericht goed te volgen en je plannen daarop af te stemmen.
 • Ook op zomerse dagen kan het ‘s morgens heel koud zijn, kleed je warm aan.
 • Dauw geeft natte koude voeten; trek een paar laarzen aan als je door het gras wil lopen.
 • Vanaf een hooggelegen punt kun je de ontwikkeling van de grondnevel goed zien. Dan ontstaat een schitterend laagjeslandschap.
 • Hoe verder de horizon, hoe neveliger de atmosfeer. Hoogteverschillen in bodem en vegetatie worden door de nevel geaccentueerd.
 • Is de nevel alleen ver weg zichtbaar? Gebruik dan een telelens om het dichter bij te halen. Met een telelens kun je zo heel goede landschapsfoto’s maken!
 • Om de nevel in de verte te accentueren heb je een goede voorgrond nodig. Een boom, een paar struikjes, een kronkelende weg, alles wat maar kan bijdragen om het oog naar de nevelige horizon te leiden.
 • Probeer de opkomende zon door de nevel heen te fotograferen. Dan is het zonlicht niet te fel en je krijgt een mooie warme gloed in de atmosfeer eromheen.
 • Een klassieker is koeien in de grondmist. Dat geldt natuurlijk ook voor de combinatie met andere dieren, vliegende vogels of groot wild in een nevelig landschap.
 • Nevel in het bos is mooi voor zonneharpen. De zonnestralen worden als gouden lichtbundels zichtbaar door de nevel.
 • Zon geeft een warme kleur, maar ook zonder zon kun je mooie beelden krijgen in koele blauwe tinten.
 • En probeer ook eens een bewerking in zwart-wit!
Laagjeslandschap
Vanaf een hoog punt geeft ochtendnevel een adembenemend uitzicht: het laagjeslandschap. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

n.v.t.

Meer weten?

Zonneharpen bespeel je ‘s morgens vroeg

Vijf tips voor het fotograferen van ochtendnevel in het bos

Mistlandschappen fotograferen met Bart Heirweg

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Nevel of mist? Meteorologen spreken over mist wanneer de horizontale zichtbaarheid kleiner is dan 1000 meter. Wanneer er een horizontale zichtbaarheid is tussen 1000 en 5000 meter, dan spreken we over nevel.

Luchtvervuiling kan lokaal een veroorzaker zijn van mist. Kleine roetdeeltjes dienen als condensatiekernen en leiden tot een verhoging van het aantal waterdruppeltjes in de onderste lagen van de atmosfeer.

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Rob van 't Zelfde op 16 september 2021 om 11:10

  En nog een belangrijk element in dit verhaal pas met zonsopgang het bos in !!!

  1. Uiteraard de geldende regels respecteren! Voor het open veld is het gemakkelijker voor zonsopgang paraat te staan.

 2. Door Harry Muilman op 16 september 2021 om 10:19

  Je vergeet het belangrijkste element en dat is dat de grondmist een kenmerk is van het najaar. De tijd van de pasteltinten. De beste film is Kodachrome 25 ASA. Dit was de film van Fred Hazelhoff. Ben hem nog altijd dankbaar voor deze kennis.

  1. Klopt, nazomer en herfst heb ik genoemd bij de “vindtijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *