Menu

Onderdeel van Pixfactory

Waaiertje

Als je de onderkant van het waaiertje ziet, snap je meteen waarom hij zo heet. Het is een prachtig paddenstoeltje dat het hele jaar door te vinden is. Het waaiertje is donzig aan de bovenkant en hij groeit op takken en stammen.
waaiertje
Het waaiertje doet zijn naam eer aan. Fotograaf: Wendy Klaver

Wanneer je op een afstand een tak of een boomstronk ziet liggen met witte pluizige dotjes, zal je misschien niet gelijk denken dat dit kleine paddenstoelen zijn. Maar wanneer je ze eenmaal ontdekt heb, loop je er niet meer zo snel aan voorbij.

waaiertje
Het begint heel klein… Fotograaf: Wendy Klaver

Het waaiertje kan 1 tot 4 cm groot worden. De bovenzijde is harig en de waaiervormige lamellen zijn vleeskleurig.
In elk seizoen kun je hem tegenkomen. Hij kan zich goed aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Het waaiertje komt wereldwijd voor. Behalve op Antarctica.
Bij droog en koud weer verschrompeld de paddenstoel en kan zo zijn sporen beschermen tegen uitdrogen. Met vochtig weer strekt hij zich uit en neemt het waaiertje weer zijn waaiervorm aan. De gespleten lamellen en de onregelmatig ingesneden rand zijn kenmerkende details van deze paddenstoel.

waaiertje
Het waaiertje heeft prachtige details om op in te zoomen. De haartjes, lamellen en zelfs de regendruppeltjes speelde een rol. Fotograaf: Wendy Klaver

Fototips

  • Kijk bij takken en stronken van loofbomen die verzameld liggen in de natuur. Kan maar zo zijn dat je daar waaiertjes aan ziet hangen.
  • De onderzijde van het waaiertje is erg fotogeniek.  Met een macrolens kun je prachtige foto’s maken van de details. Bijvoorbeeld het donzige randje of de lamellen.
  • De grotere varianten hebben prachtige vormen, maar kijk ook naar de hele kleintjes. Op het eerste oog lijken het alleen maar witte dotjes, maar als je goed kijkt zie je ook de lamellen.
  • Door handmatig scherp te stellen heb je meer controle over wat jij scherp wilt hebben. Een statief kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Maak gebruik van de live view functie zodat je via je lcd-scherm kunt zien waarop je scherp stelt. Dit werkt wat wellicht fijner dan wanneer je door de zoeker gaat fotograferen.
  • Probeer te spelen met scherptediepte. Met een open diafragma (laag in getal) wordt de omgeving onscherp. Wil je meer scherpte, kies dan voor een kleiner diafragma (hoog in getal). Probeer beide uit en kijk wat jij het mooist vindt.
waaiertje
Hier koos ik voor weinig scherptediepte, de voorgrond en achtergrond wazig. Fotograaf: Wendy Klaver

Leefomgeving

Op dood hout van loofbomen

Vindtijd

Het hele jaar door

Bescherming

Algemeen en niet bedreigd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Uit gekweekte waaiertjes wordt een medicinaal bestanddeel gehaald wat gebruikt wordt bij de behandeling van baarmoederhalskanker.

4 reacties

  1. Wat gaaf zeg! Weer een stukje kennis opgedaan. Prachtige foto’s ook. Ik ga er zeker naar zoeken. Had er nog nooit van gehoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Wat gaaf zeg! Weer een stukje kennis opgedaan. Prachtige foto’s ook. Ik ga er zeker naar zoeken. Had er nog nooit van gehoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: