Menu

Onderdeel van Pixfactory

Watergentiaan

In de volle zomer kleurt watergentiaan het wateroppervlak geel met zijn fraaie bloemen. Vooral in de waterrijke delen des lands is het een algemene soort, in de droge zandgebieden komt deze waterplant veel minder voor. Voor zowel de landschapsfotograaf als de macro-liefhebber heeft de watergentiaan het nodige te bieden.
Bloem met herhaling in de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

De watergentiaan is een echte waterplant die wortelt in de onderwaterbodem, de bladeren drijven op het oppervlak. De plant kruipt over de grond en wortelt op de knopen, vandaar dat overal in de buurt weer nieuwe bladeren en bloemen verschijnen.

De bladeren zijn rond, net als bij de waterlelie, alleen zijn ze een stuk kleiner. In de zomer verschijnen de heldergele bloemen, elke dag komen er weer kersverse exemplaren die aan het eind van de middag weer verwelken. Op vochtige dagen houden ze het wat langer vol. ’s Avonds zie je ook al de nieuwe knoppen bovenkomen en geel kleuren, klaar om de volgende morgen tot bloei te komen.

 

Fototips

Watergentiaan kan massaal bloeien in kanalen, plassen en sloten. Het is daardoor een bloem die geschikt is om kleur te geven aan landschapsfoto’s. De bloemen bloeien maar een dag en zijn alleen overdag open. Elke morgen gaan wel weer nieuwe knoppen open, zodat je met name in juli wel elke dag een geel tapijt mag verwachten.

De bloemen zijn erg mooi van vorm. De randen van de bloemblaadjes zijn netjes afgewerkt met franje. Vooral van bovenaf zijn deze goed te zien. Ook in de bloemblaadjes zelf zie je mooie details in de vorm van lijnvormige patronen.

De gele kleur van watergentiaan steekt mooi af tegen het donkere water. Wel oppassen met teveel (zon)licht, waardoor je snel overbelichte stukken in het geel krijgt of het geel ‘dichtloopt’ en je details in de bloem niet meer ziet.

De vroege ochtend is een mooi moment om watergentiaan te fotograferen. Dan kun je de knoppen open zien gaan. Die gele knopjes zijn zelf overigens ook wel de moeite waard met hun strakke vorm. Ook heb je ’s morgens vaak wat decoratieve dauwdruppels. En zacht licht! Houd je meer van avondlicht, dan heb je pech bij de watergentiaan, de bloemen zijn dan al uitgebloeid.

Watergentiaan is een waterplant. Het is soms zoeken naar een geschikte plek langs de oever om hem te kunnen benaderen. Als je een waadbroek hebt of niet bang bent voor een nat pak (het is immers zomer) dan kun je het water in. Verder zijn laarzen, regenbroek en plastic zakken handige hulpmiddelen.

Het mooie van water is dat het spiegelt. Vooral vanaf een laag standpunt kun je prachtige spiegelingen krijgen, als je de plant maar voor open water hebt! Dat laatste valt niet altijd mee, daar er vaak een dicht pakket drijvende bladeren voor ligt. Pas ook een beetje op je fototoestel, een duik in het water overleeft hij niet.

De bladeren zijn vooral in de nazomer ook de moeite waard om te fotograferen. Ze verkleuren vaak in mooie dieprode kleuren waar de tekening van de nerven in te zien is. Wel zijn ze vaak beschadigd, maar ook gaten en insectensporen kunnen natuurlijk hun charme hebben.

Watergentiaan onder water fotograferen kan ook! Kijk eens naar de verrassende resultaten van Willem Kolvoort.

Leefomgeving

Waterplant. Groeit in voedselrijk zoet water met weinig plantenresten op de bodem.

Vindtijd

Juli-september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

In Nederland algemeen in de laagveengebieden en bij rivieren.
In België zeldzaam en een (ernstig) bedreigde soort van de Rode lijst.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De zaden van watergentiaan zijn plat en waterafstotend. Hierdoor blijven ze gemakkelijk een aantal dagen op het water drijven. Aan de rand zit een krans van doorntjes. Daarmee kunnen de zaden blijven haken aan bijvoorbeeld een voorbij zwemmende eend. Zo verspreiden de vogels de watergentiaan naar verder gelegen wateren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: