Er was een tijd dat het niet zo goed ging met de weidebeekjuffers. Vervuiling, strak maaibeheer en kanalisering van beken zorgden er voor dat er weinig geschikt leefgebied voor deze libel overbleef. Gelukkig is het beleid in veel gebieden verbeterd en kun je vooral in de zandgronden deze fraaie verschijning weer regelmatig tegenkomen.
Het meest opvallend zijn de mannetjes. Ze zijn prachtig blauw van kleur en hebben donkerblauwe vlekken op de vleugels. Onmiskenbaar! Als ze langs de waterkant fladderen zijn ze niet te missen.
De vrouwtjes zijn meer groenachtig van kleur. De vlekken op de vleugels ontbreken, maar de vleugels zijn wel vrij donker en groenachtig getint.
Weidebeekjuffers houden van redelijk schoon water dat enigszins stroomt. Daardoor komen ze vooral voor in gebieden met hoogteverschillen, waar beken stromen.
Een verwante soort is de zeldzame bosbeekjuffer, die echt gebonden is aan snel stromende beken. De mannetjes van deze soort vallen op doordat hun vleugels helemaal donkerblauw zijn.

Fototips
- Bestudeer van te voren het leefgebied van de weidebeekjuffers, zodat je weet waar ze zitten.
- Posteer je geduldig op een plek waar ze veel zitten en laat ze aan je wennen. Dat maakt het fotograferen makkelijker. Maak geen onverwachte bewegingen, dan vluchten ze.
- ‘s Morgens vroeg is een goed tijdstip, vooral na een koude nacht blijven de juffers stil zitten.
- Ochtenddauw kan na koele nachten voor mooie druppeltjes op de dieren zorgen.
- Wees voorzichtig in het leefgebied, een mooie foto rechtvaardigt geen platgetrapte oever.
- Neem de ruimte: een weidebeekjuffer hoeft niet vol in beeld te zijn om mooi op de foto te komen. Kleiner in beeld en de omgeving er bij betrekken heeft juist ook zijn charme.
Verspreidingskaart
Meer weten?
Leuk om te horen, dank je wel Sjors!
Een fraaie juffersoort en prachtige begeleidende fotografie!
Groet, Sjors