Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wilde zwaan

Iedereen kent ze wel; de knobbelzwanen die het hele jaar in Nederland te vinden zijn. Maar Nederland heeft ook andere zwanen. In de winter kan je bijvoorbeeld de wilde zwaan treffen! Deze sierlijke vogel is met enige aandachtspuntjes goed te onderscheiden van ‘onze’ knobbelzwaan.
Portret van een wilde zwaan. Door de donkere achtergrond komt de zwaan goed tot zijn recht.
Portret van een wilde zwaan. Door de donkere achtergrond komt de zwaan goed tot zijn recht. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Wilde zwanen zijn grote, witte zwanen die ongeveer net zo lang zijn als knobbelzwanen, al zijn ze wel een stuk slanker. Ze liggen ook ‘platter’ op het water. De nek van de wilde zwaan is veel rechter dan die van de knobbelzwaan en op de snavel ontbreekt de knobbel. De snavel van de wilde zwaan is geel met zwart. De gele kleur zit vanaf de snavelbasis tot onder de neusgaten, terwijl het zwart juist de snavelpunt kleurt. Dit is meteen, naast de grootte, het grootste verschil met de kleine zwaan. Bij de kleine zwaan loopt het geel niet onder de neusgaten. Jongere dieren zijn wat grijziger.

Wilde zwanen broeden sporadisch in Nederland, maar bijna alle dieren die we in de winter vinden komen uit het hoge noorden. Ze broeden voornamelijk op de meren van IJsland, noord-Scandinavië en noord-Rusland. In de winter komen de wilde zwanen naar Nederland om gras, zaden en waterplanten te eten. Deze zwanensoort is het vaakst in kleine groepjes te vinden. In koude winters neemt het aantal wilde zwanen dat in Nederland overwintert toe.

Er zijn een paar gebieden waar in de winter eigenlijk altijd wel wilde zwanen te vinden zijn. De Oostvaardersplassen, de Amsterdamse waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn hotspots in de winter. Soms worden ze ook verder landinwaarts waargenomen. De wilde zwanen in Nederland zijn vaak schuw en hebben behoefte aan een rustige omgeving. Wilde zwanen in de stadsvijvers en havens van Noord-Europese steden zijn vaak wel gewend aan mensen.

Twee wilde zwanen op een meer. Het rechter dier is waarschijnlijk een jonger dier door de bruine vlekken op het gezicht
Twee wilde zwanen op een meer. Het rechter dier is waarschijnlijk een jonger dier door de bruine vlekken op het gezicht. Fotograaf: Jorrit Verkleij
Een ander portret van een wilde zwaan met de snaveldetails, waarbij het geel duidelijk tot onder de neusgaten komt
Een ander portret van een wilde zwaan met de snaveldetails, waarbij het geel duidelijk tot onder de neusgaten komt Fotograaf: Jorrit Verkleij

Fototips

  • Wilde zwanen zijn grote vogels, maar kunnen erg schuw zijn. Probeer je te verstoppen en hou afstand. Probeer bijvoorbeeld de omgeving op te nemen in de foto in plaats van erg dichtbij te komen.
  • Neem een laag standpunt in. Zo kom je op ooghoogte, en krijg je een intiemer beeld.
  • Kies een groot diafragma. In combinatie met een laag standpunt kan je de voor- en achtergrond vervagen.
  • Wilde zwanen zitten vaak in groepjes, en zwemmen vaak bij andere soorten. Het is leuk om meer dan één dier op de foto te zetten. Bij meer dan een wilde zwaan op de foto krijg je een leuk herhalingseffect, terwijl je met andere soorten mooi de nadruk op de grootte kan leggen.
  • Wilde zwanen zijn in vlucht erg vocaal. Leer het geluidje uit je hoofd, en je kansen om ze in vlucht te fotograferen nemen toe!

    Hier is de wilde zwaan gebruikt als schaal. De zwaan steekt mooi af tegen de veel kleinere kuifeend en kleine mantelmeeuwen.
    Hier is de wilde zwaan gebruikt als schaal. De zwaan steekt mooi af tegen de veel kleinere kuifeend en kleine mantelmeeuwen. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Leefomgeving

Graslanden en plasgebieden, voornamelijk in de buurt van de kust maar ook verder het land in.

Vindtijd

Incidentele broedvogel. In de winter met een paar duizend aanwezig, vooral in december tot en met februari.

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Door kleine broedpopulatie staat de wilde zwaan op de Nederlandse rode lijst. Wereldwijd is de soort niet bedreigd.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Wilde zwanen blijven, net als knobbelzwanen, vaak hun hele leven bij elkaar. Groepjes wilde zwanen bestaan vaak uit ouders en jongen van dat jaar en het jaar ervoor.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: