De winterakoniet is een zeldzame plant die behoort tot de ranonkelfamillie waartoe ook de bosanemonen en boterbloemen toe behoren. Winterakonieten hebben iets bijzonders, ze zijn een van de eerste bloemen die gaan bloeien en stralen met hun frisse groene blaadjes en gele bloemen een echt voorjaarsgevoel uit. Vaak ze zijn ze een voorbode van de vele andere voorjaarsbloeiers, de stinzenflora, die snel zullen volgen met hun prachtige bloei.
De plant heeft een aantal aparte eigenschappen. Als het regent blijven de bloemen gesloten, het zijn tenslotte echte zonaanbidders. De vervormde kroonbladeren scheiden honing af zodat insecten die ontwaken uit hun winterslaap weer kunnen aansterken en meteen voor de bestuiving zorgen. In de nacht kunnen de planten ook zichzelf bestuiven mocht dat nodig zijn.
In Nederland kun je winterakonieten op diverse plaatsen in het wild bewonderen. Ze zijn veel te vinden op landgoederen. Landgoed Mildenburg in Oostvoorne is een van de plaatsen waar ze elk jaar zijn te vinden. Ze bedekken de bodem samen met sneeuwklokjes en vormen een groot geel tapijt. Prachtig om te zien, ondanks dat het maar op kleine schaal is.
De knolletjes van winterakoniet worden ook in tuincentra verkocht, ze kunnen in de tuin uitgezet worden en daar verwilderen. Dan heb je er elk jaar plezier van in je eigen tuin!
2 reacties
Goed informatief stuk, Hennie, en een mooie foto
Bedankt Ans!