HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Winterakoniet

De winter is volle gang en zorgt voor kou, sneeuw, ijs en gladheid. Maar het maakt de natuur wonderschoon! Een knolgewas dat al in de winter bloeit met prachtige gele bloemen is de winterakoniet. Op diverse plaatsen in Nederland zijn deze vrolijke bloeiers te bewonderen.

Winterakoniet
Luctor et emergo. Fotograaf: Ron Poot

De winterakoniet is een zeldzame plant die behoort tot de ranonkelfamillie waartoe ook de bosanemonen en boterbloemen toe behoren. Winterakonieten hebben iets bijzonders, ze zijn een van de eerste bloemen die gaan bloeien en stralen met hun frisse groene blaadjes en gele bloemen een echt voorjaarsgevoel uit. Vaak ze zijn ze een voorbode van de vele andere voorjaarsbloeiers, de stinzenflora, die snel zullen volgen met hun prachtige bloei.

De plant heeft een aantal aparte eigenschappen. Als het regent blijven de bloemen gesloten, het zijn tenslotte echte zonaanbidders. De vervormde kroonbladeren scheiden honing af zodat insecten die ontwaken uit hun winterslaap weer kunnen aansterken en meteen voor de bestuiving zorgen. In de nacht kunnen de planten ook zichzelf bestuiven mocht dat nodig zijn.

In Nederland kun je winterakonieten op diverse plaatsen in het wild bewonderen. Ze zijn veel te vinden op landgoederen. Landgoed Mildenburg in Oostvoorne is een van de plaatsen waar ze elk jaar zijn te vinden. Ze bedekken de bodem samen met sneeuwklokjes en vormen een groot geel tapijt. Prachtig om te zien, ondanks dat het maar op kleine schaal is.

De knolletjes van winterakoniet worden ook in tuincentra verkocht, ze kunnen in de tuin uitgezet worden en daar verwilderen. Dan heb je er elk jaar plezier van in je eigen tuin!

Detail winterakoniet.
Detail winterakoniet. Fotograaf: Hennie Zeij

Fototips

De planten zijn niet heel groot en echte bodembedekkers. Ze zijn uitermate geschikt voor close ups en macrofotografie. Of ga eens languit op de grond liggen zodat het net lijkt of je door de gele bloemenzee verzwolgen wordt. Met een groothoeklens kom je dan een heel eind. Van bovenaf is ook leuk en met bijvoorbeeld 1 sneeuwklokje ertussen. Of maak een zogenaamde “wallpaper”. De plantjes met een vrolijk voorkomen zijn uitermate geschikt voor het uitproberen van verschillende technieken, gebruik je fantasie en creativiteit! Het is wel belangrijk om op pad te gaan als de zon schijnt. Dan zijn de bloemen mooi open. Tenzij je dat juist niet wilt natuurlijk!

Waarnemingen.nl is een handig hulpmiddel om na te gaan of ze al bloeiend gesignaleerd zijn.

Verspreidingskaart

Verspreidingsatlas

Statistieken en verspreiding Nederland

Verspreiding Belgie

Meer weten?

Waarneming.nl

Wikipedia

Wilde planten

Flora van Nederland

Foto’s op Nederpix

En dan nog dit!

De winterakoniet wordt ook wel “winterling” genoemd. De hele plant en de knol zijn giftig! Het veroorzaakt misselijkheid, braken, kolieken en verstoring van het hartritme. Oppassen dus met dit plantje!

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Ans Snoeren op 27 januari 2017 om 18:49

    Goed informatief stuk, Hennie, en een mooie foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *