HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Winterpostelein

Al vroeg in het voorjaar verschijnt in bermen, akkers en plantsoenen een wonderlijk gevormd plantje: winterpostelein. Het heeft kleine witte bloempjes en het lijkt wel of ze op een bordje worden geserveerd. Winterpostelein is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, maar inmiddels is het plantje behoorlijk ingeburgerd en overal te vinden.

Winterpostelein
Winterpostelein is goed herkenbaar aan de ronde blaadjes waar de bloemen als het ware doorheen groeien. Fotograaf: Ron Poot

Winterpostelein is een eenjarige soort, die al in de herfst kiemt. De hele winter zijn de plantjes zichtbaar als groene rozet, die goed tegen koude vriesnachten kunnen. De bladeren zijn ruitvormig en vlezig, daar herken je ze gemakkelijk aan. In het voorjaar groeit de plant flink en al in april zie je eerste bloemen verschijnen.

De bloeiende planten herken je zo. De bovenste bladen vergroeien tot een soort schoteltje en daar bovenop liggen de bloemen, als op een presenteerblaadje. Het lijkt wel of de bloemen dwars door een rond blad heen groeien.

Na de bloei zie je de plant al snel achteruit gaan, de bladeren vergelen en als de zomer op zijn hoogtepunt is, zie je van winterpostelein niets meer terug.

Het plantengeslacht is vernoemd naar de Britse botanicus John Clayton en de soortnaam verwijst naar het belangrijkste kenmerk van de plant, het doorgroeide blad. En zodoende kreeg winterpostelein de wetenschappelijke naam Claytonia perfoliata mee.

Een geïsoleerde plant met focus op de kleine witte bloemen. Fotograaf: Ron Poot

De plant voelt zich thuis op open en voedselrijke zandige gronden. Je ziet hem veel langs akkers en in duinvalleien, maar ook in plantsoenen en begraafplaatsen kom je winterpostelein tegen.

Winterpostelein is vanwege zijn eetbaarheid als groente uit Noord-Amerika ingevoerd. Het plantje voelde zich in Europa kennelijk goed thuis en is nu een ingeburgerde en algemene soort.

Fototips

  • Winterpostelein kan massaal voorkomen. Dan vormen de ronde schoteltjes in het voorjaar een mooi patroon.
  • De combinatie van rond groen blad en witte bloemen nodigt uit om eens te experimenteren met deze bijzondere groeivorm.
  • Het blad is vlezig en doorschijnend, leuk voor een tegenlicht opname.
  • Na de bloei krijgen de bladeren al snel gele en oranje tinten, die kun je goed gebruiken om je foto wat kleur te geven in voor- of achtergrond.
Het doorschijnende blad leent zich goed voor een tegenlichtopname. Fotograaf: Ron Poot

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Flora van Nederland

Wilde planten

Voorbeelden op Nederpix

Wildplukken: de hippe vegetariër

En dan nog dit!

Winterpostelein is familie van de bekende groente postelein, die echter afkomstig is uit India en het Midden-Oosten.

Winterpostelein is echt een vergeten groente, maar voor wildpluk liefhebbers hoort winterpostelein bij de superfoods: het staat bekend als een van de voedzaamste gewassen op aarde. Het bevat veel vitamines en mineralen. Vroeger was het een geliefd natuurlijk medicijn tegen scheurbuik vanwege vitamine C.

Je kunt winterpostelein prima zelf kweken of wild plukken. Dat laatste kan je het best doen tot in maart, vlak voor de bloei.

Na de bloei vergelen al snel de onderste blaadjes. Fotograaf: Ron Poot

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *