Menu

Onderdeel van Pixfactory

Witte klaverzuring

Als je op zoek bent naar het ware lentegevoel is het een goede tip eens te letten op witte klaverzuring. Dit plantje is een haast poëtische verschijning met zijn tere bloemblaadjes, het fijnzinnige lijnenpatroon en natuurlijk de mooie drietallige klaverblaadjes. Met somber weer blijven de bloemen dicht, dus zoek een mooie dag uit om deze ervaring te beleven. Witte klaverzuring is een echte bosplant. En een voorjaarsminnaar, die optimaal profiteert van de langere lentedagen nog voordat het dichte bladerdek de bosbodem verduistert.
Gebruik maken van het licht in de achtergrond, dit geeft meer expressie aan een foto. Fotograaf: Ron Poot

De drietallige blaadjes doen denken aan klaver en dat hoor je ook terug in de naam, klaverzuring. Toch is deze soort geen familie van de bekende witte en rode klaver. Het is een eigen familie, de klaverzuringfamilie.

De blaadjes bevatten oxaalzuur, zoals dat ook bekend is van bijvoorbeeld zuring en rabarber. Daaraan dankt de plant zijn latijnse naam “oxalis” en de nederlandse naam klaver”zuring”. Oh ja, en het tweede naamdeel “acetosella” betekent “azijnachtig”. Deze lieftallige verschijning heeft dus duidelijk ook een zure kant.

De kenmerkende drietallige blaadjes zitten met een soort scharnieren vast aan de bladsteel. Daardoor kunnen de deelblaadjes bewegen: bij licht staan ze wijd uit en in het donker gaan ze in de “slaapstand” en hangen de blaadjes naar beneden.

Fototips

Witte klaverzuring is een uitgelezen soort voor macroliefhebbers. De bloemen hebben mooie details en lenen zich zowel voor registratiefoto’s als voor meer creatieve benaderingen. De paarse adertjes aan de binnenkant van de witte bloemblaadjes zijn een voorbeeld van fijnzinnige details. Maar ook de bloemen in de knop of de subtiele beharing.

De bloemen kunnen verschillen in kleur. Bij de een zijn de lijntjes duidelijker van kleur dan bij andere. Soms zijn er zelfs roze bloemen te vinden. Ga eens op zoek naar die verschillen en zoek de mooiste uit voor je foto.

Het is een echte bosplant, die meestal in de schaduw staat. Maak hierbij gebruik van de achtergrond, waarin vaak veel meer licht is. Bijvoorbeeld aan de bosrand. Doordat dit op afstand is, is het licht meestal zacht en gedempt. Ontdek zo mooie creatieve lichteffecten, spannende contrasten en een fraai bokeh.

Vergeet de bladeren niet. De drietallige klaverblaadjes vormen een mooi patroon. En zeker als er wat zonlicht overheen danst.

 

Leefomgeving

Schaduwrijke plaatsen, vooral in oude, vochtige bossen.
Vrij algemeen in het midden en oosten van Nederland en in België.

Vindtijd

April-mei.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Geen kwetsbare soort.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In het Vlaams wordt deze soort ook wel ‘alleluja’ genoemd. Deze volksnaam heeft de klaverzuring gekregen omdat zij omstreeks Pasen bloeit, wanneer in de R.K. kerk het ‘Alleluia’ gezongen wordt. Deze naam is al zeer oud, want hij duikt al op in geschriften uit de vroege middeleeuwen.

3 reacties

      1. Dank voor de tip! Bosanemonen heb ik ook nog niet gespot maar wie weet kom ik die ook tegen met de tips die daarover geschreven zijn:-)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

      1. Dank voor de tip! Bosanemonen heb ik ook nog niet gespot maar wie weet kom ik die ook tegen met de tips die daarover geschreven zijn:-)

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: