HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Zeepaddenstoel

De zeepaddenstoel of bloemkoolkwal is de grootste kwallensoort van de Nederlandse kust. Grote exemplaren bereiken in onze omgeving een diameter van 90 cm en zijn vaak helder blauw gekleurd. In de zomer en herfst zijn ze regelmatig aan te treffen in de kustwateren, dan spoelen ze ook regelmatig aan op de stranden.

Zeepaddenstoel
Zeepaddenstoel in de Oosterschelde. Fotograaf: Nico van Kappel

Kwallen zijn vooral vanwege hun buitenaardse verschijning interessant om te fotograferen. Onder water zijn kwallen sierlijke wezens. Waar de andere kwallen ritmisch bewegen en het daardoor lijkt alsof ze verticaal dansen in het waterkolom houden zeepaddenstoelen liever de vaart erin. Ze lijken rustelozer en vastberaden één richting op te reizen. Een ander verschil met de meeste andere kwallen is dat de zeepaddenstoel meer ‘massief’ is, dat wil zeggen dat als er een tegen je op zwemt je dat goed kan voelen! Gelukkig steken ze niet… Ze worden ook vaak bloemkoolkwal genoemd vanwege de 8 karakteristieke mondlappen rond de mondopening, die wat weg hebben van een (blauwe) bloemkool.

Zeepaddenstoel in de Waddenzee. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

Zeepaddenstoelen hebben geen vluchtafstand, zijn absoluut niet schuw en zijn zoals veel zeeleven niet onder de indruk van de mens.

Om ze in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulp nodig: een wetsuit met snorkel en duikmasker (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur) voor je fototoestel. Voor dit soort fotografie is snorkelen beter dan duiken omdat je geen bellen blaast naar de oppervlakte (storend in groothoekbeelden) en omdat de kwallen zich vaak toch vlak onder de oppervlakte bevinden.

Zeepaddenstoelen zijn groot en het best met een groothoeklens te fotograferen. Met wat oefening zijn ook beelden half onderwater en half bovenwater mogelijk. Probeer ze ook eens met tegenlicht te fotograferen, liefst bij zonsopkomst of zonsondergang.

Zeepaddenstoel bij zonsopkomst. Fotograaf: Nico van Kappel

De zeepaddenstoel is een mooi macro onderwerp, tenminste als je er een bij kan houden in het water, de bloemkoolachtige structuren geven eindeloze mogelijkheden voor abstracte beelden.

De kwallen komen ook vaak voor in ondiep water, met rustig weer zijn ze goed door de waterspiegel heen te zien en vormen zo een interessante voorgrond in kustlandschappen.

Verspreidingskaart

Nederland

België

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Wikipedia

Anemoon soortinformatie

Voorbeelden op Nederpix

 

En dan nog dit!

Hoewel ze tot op heden een diameter van 90 cm bereiken in Nederland, zijn er ook monsters bekend van 150 cm diameter van de kustwateren van Engeland, misschien komen deze ook binnenkort onze kant op!

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door eric gibcus op 24 juli 2020 om 20:44

  Leuk artikel van deze mooie fotogenieke kwallensoort.
  Met 1 ding ben ik het niet eens, ze proberen wel degelijk van je weg te zwemmen al gaat dit gelukkig niet snel en leid vaak tot een nieuw en soms betere opname standpunt.
  Ik heb ze tot nu toe alleen snorkelend gefotografeerd
  gr, eric gibcus

 2. Door Jacko op 23 juli 2020 om 19:46

  Leuk artikel Nico. Bijzondere soort. De foto’s zijn erg mooi. Helder en crispy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *