HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Zeewier

Meer dan sushi! Zeewier is veelzijdig en zit in allerlei producten, van tandpasta tot zeep en sushi. Ook als foto-onderwerp is zeewier heel erg veelzijdig.

Zeewier
Kleurrijk wierlandschap in getijdenpoel langs de Oosterschelde. Fotograaf: Nico van Kappel

In Nederland komen ongeveer 80 soorten bruinwier voor. Ongeveer is in dit geval een understatement, de afzonderlijke soorten zijn niet eenvoudig op naam te brengen en er komen steeds weer nieuwe soorten bij.

Zeewieren groeien onderwater, maar er zijn ook soorten die bij laagwater bloot komen te liggen. Ze zijn natuurlijk ook als aanspoelsel te vinden op het strand.

Je vindt zeewier het hele jaar. In de regel zijn de wieren kleiner in het voorjaar en tegen het einde van de zomer worden sommige soorten heel groot, Japans bessenwier in de Oosterschelde kan wel 5m lang worden!

Wat zeewier fotograferen zo interessant maakt is dat de verschillende soorten zo kleur- en vormenrijk zijn.

Zeewieren zijn er grofweg in de varianten rood, bruin en groen. Er zijn ook uitzonderingen, iriserend kraakbeen-roodwier is met de juiste lichtinval fel blauw! Terwijl zeesla er uit ziet als een groen stuk plastic, zien sommige andere soorten zoals vederwier eruit als veren of stijf priemwier als een verzameling rode veters. Als je je eenmaal toelegt op zeewier gaat er een nieuwe wereld voor je open!

Iriserend kraakbeen-roodwier. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Zeewier fotograferen kan op heel veel verschillende manieren.
  • Aangespoeld zeewier is een prachtig onderwerp, als onderdeel van een compositie met ander aangespoeld materiaal of als onderwerp op zich.
  • Zeewier is ook een mooie blikvanger als voorgrond in kustlandschappen.
  • Een andere benadering is om aangespoeld zeewier in een plastic bakje op een egaal wit achtergrond te leggen en met uitsluitend flitslicht te fotograferen. Studio-opnamen in het veld waarbij alle details mooi te zien zijn.
  • Voor de ultieme sfeerbeelden, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een snorkel en masker te gebruiken en je camera met groothoeklens in een onderwaterzak (bv. Dikapac of Ewamarine, relatief goedkoop) of onderwaterhuis (duur) mee onderwater te nemen. De combinatie van ondiep water en zonlicht geeft een prachtige sfeer. Het is ook een bijzondere belevenis om in een volledig stille omgeving te fotograferen en door een woud van zeewier te zwemmen.
Bos van Japans bessenwier. Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Langs de hele kust.

Meer weten?

Wikipedia

Anemoon soortinformatie

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Veel zeewiersoorten in Nederland zijn niet inheems en met ballastwater van schepen meegekomen vanuit allerlei hoeken van de wereld. Een echte multiculturele samenleving!

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *