Zomereik

De Zomereik is een van onze meest algemene en kenmerkende boomsoorten. Zomereiken kunnen heel erg oud worden en ook heel erg groot. Verschillende monumentale eiken in Europa hebben een geschatte leeftijd van 1500 tot 2000 jaar.
Eikenbloei.
Eikenbloei. Fotograaf: Nico van Kappel

Eikenbossen en eikenbomen zijn fotografisch heel veelzijdig. De bossen zijn als landschap al erg mooi, de herfstkleuren zijn subtiel geel en oranje. Voor de macrofotograaf is er daarnaast ook altijd wat te doen. Eiken zijn een heel belangrijk leefgebied voor allerlei dieren, zo zijn er naast de eiken zelf ook altijd interessante bijvangsten. In en om eikenbomen leven meer dan 1000 soorten, waaronder 450 insecten. De eik is een volledig ecosysteem in één boom.

Lentegroen.
Lentegroen. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

Eikenbossen zijn het mooist in de mist, bij zonsopkomst of op druilerige dagen.

Duineik.
Duineik. Fotograaf: Nico van Kappel

Het mooie van het fotograferen van bomen is dat het niet per se ‘mooi’ weer hoeft te zijn. Op zonnige heldere dagen zijn de verschillen tussen schaduw en licht te groot om in één beeld te vangen. Tijdens een regenbui komen de verzadigde kleuren zelfs het mooist uit.

Zomereiken zijn veelzijdige foto onderwerpen. Telelens opnamen van alleen maar een groep stammen, kunnen interessante ‘door de bomen het bos niet meer zien’ foto’s opleveren.

Detail van oude eikenstobbe
Detail van oude eikenstobbe. Fotograaf: Nico van Kappel

Vooral tijdens sneeuwbuien worden de stammen sterke grafische elementen. Ga ook eens op je rug liggen op de grond en kijk omhoog naar de kronen dak. Zelfs kleine eiken worden dan woudreuzen.

Monumentale eiken in winter
Monumentale eiken in winter. Fotograaf: Nico van Kappel

Voor de macrofotograaf valt er ook heel veel te beleven, denk aan de mooie voorjaar- en herfstblaadjes. Daarnaast worden de bomen door een heel leger van insecten en paddenstoelen bevolkt die de bomen als waardplant hebben. Denk aan de eikenprocessierups, de eikenbladrolkever, de eikenpage maar ook onze grootste kever het vliegend hert.

Op bewolkte dagen zijn ook mooie high-key effecten mogelijk door de bladeren te fotograferen tegen de wolkenlucht. Gebruik hiervoor een belichtingscompensatie tussen +1 en +2 al naar gelang de bewolking. De lucht wordt helderwit en de bladeren worden hierdoor mooi geaccentueerd!

Eiken tijdens de herfst.
Eiken tijdens de herfst. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Eiken hebben licht nodig en kunnen niet ontkiemen in een gesloten bos. Eiken gedijen het best in een halfopen landschap. In een gesloten bos verliest de eik het vaak van de beuk. De zomereik komt van nature voor op plekken waar de beuk het niet goed doet. Plaatsen die heel erg nat zijn of waar er veel begrazing is zijn ideaal voor de Zomereik. De zomereik is in bijna heel Europa te vinden.
Eiken komen in heel Nederland voor, aangeplant als alleenstaande bomen of lanen maar ook als hele bossen op de Veluwe en in de duinen.

Vindtijd

Jaarrond, maar het allermooist in de lente wanneer de bladeren mooi licht groen zijn en de bomen in bloei staan. De herfst is ook een erg mooie tijd wanneer de bossen en bomen mooi geel en oranje kleuren.

Bescherming

De Zomereik staat niet op de Nederlandse rode lijst van planten

Kwetsbaarheid

De zomereik is niet bedreigt en is zelfs een van onze meest algemene boomsoorten. Geen organisme staat alleen en vormt met andere planten en dieren een leefgemeenschap. Denk ook aan de andere dieren.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De eik speelt een belangrijke rol in de Europese mythologie en geschiedenis. Eiken worden vaker dan andere bomen getroffen door de bliksem. Waarschijnlijk omdat ze vaker vrijstaand groeien en niet in een gesloten bos. Hierdoor werden ze in de oudheid in verband gebracht met de verschillende goden van donder en bliksem zoals Wodan en Zeus.

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: