Menu

Onderdeel van Pixfactory

Voorbereiding, visualisatie en focus

Toen ik heel klein was liep ik al aan de hand van mijn vader over het wad. Prachtig vond ik het. Lekker stampen in de modder, lopen over de dijk en in de kom van de dijk op mijn rug in het hoge gras liggen en kijken naar de vogels. Heerlijk zijn die simpele dingen. Nog steeds kan ik daar erg van genieten. Buiten zijn en genieten van de natuur. Alles terugbrengen naar de eenvoud dat probeer ik ook met mijn fotografie te doen.
Voorbereiding, visualisatie en focus
Paaltjes aan de Waddenzee. Fotograaf: Hillebrand Breuker

Eenvoud

Voor mij is die eenvoud heel belangrijk. Ik hou van een opgeruimd beeld waar de focus ligt om waar het wat echt om gaat. Dit betekent dat ik een locatie die ik wil fotograferen vaak al bezocht heb en weet wat de potentie is onder verschillende omstandigheden. De beelden die ik dan wil maken heb ik vaak al in mijn hoofd.

Flexibel

Ook al heb ik de beelden die ik wil maken al bedacht dan wil dat niet zeggen dat het altijd lukt. Je moet altijd flexibel blijven en een plan B of C hebben. Stel je voor dat je naar het wad wilt om een foto te maken van de zonsopkomst met de karakteristieke paaltjes in de voorgrond. Dan is het handig om te weten wanneer het eb is en hoe de weersvoorspellingen zijn. Als het regent dan hoef je niet te verwachten dat je dat kunt fotograferen. Misschien kun je dan wel andere interessante foto’s maken, maar een mooie zonsopkomst gaat je niet lukken.

Paaltjes aan de Waddenzee bij zonsopkomst. Fotograaf: Hillebrand Breuker

Mist

Die mooie zonsopkomst, die wilde ik graag fotograferen. Ik had alles van tevoren al uitgezocht; getijde, tijd van zonsopkomst, plek van de zonsopkomst, locatie. Ook had ik de weersvoorspellingen bekeken en alles leek erop te wijzen dat het perfect zou worden. De wekker ging rond 04:00 uur af en ik keek naar buiten. Het bleek mistig te zijn en ik was in eerste instantie enorm teleurgesteld. Mijn plan viel in duigen en ik dacht erover om weer naar bed te gaan. Toch heb ik dat niet gedaan.

Plan B

De mist biedt ook wel weer kansen. Plan B ging in werking en ik ben toch op pad gegaan. ’s Ochtends om 05:30 uur stond ik op de waddendijk. Het zat nog steeds potdicht, maar het werd al een beetje lichter aan de horizon. Na ongeveer een half uur lopen kwam ik op de plek waar ik naar toe wilde. Ik was er ruim voor zonsopkomst en zocht mijn compositie. Op het moment dat de zon boven de horizon kwam verscheen er een soort lampenkapje dat prachtig zacht licht door de mist scheen. Op dat soort momenten weet je dat het altijd de moeite waard is om door te zetten en op pad te gaan.

Paaltjes aan de Waddenzee, bij zonsopkomst. Fotograaf: Hillebrand Breuker

En dan…

Thuis achter de computer werd ik helemaal blij. Ik had een paar beelden waar ik trots op kon zijn. Met een kleine nabewerking in Lightroom (kleur, contrast en scherpte) was het helemaal af en klaar voor publicatie. Normaal gesproken doe ik bijna nooit mee aan wedstrijden, maar dit beeld heb ik ingestuurd. Het resultaat was 1e prijs categorie landschapsfotografie in de Roots fotowedstrijd!

Techniek

De spullen die ik gebruikt heb zijn een Canon 5D mark II, Zeis Makro-Planar t* 2/100, Gitzo statief en een draadontspanner. Ik maakte de opname met een sluitertijd van 2 seconde bij een diafragma van f/16 op ISO 50.

Paaltjes aan de Waddenzee. Fotograaf: Hillebrand Breuker

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: