Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boekrecensie: Drenthe waterland

Ik ben gek op water. Het ruist en klotst, is glad als een spiegel of wordt door de wind voorzien van een abstracte rimpelingen, heeft geen moment dezelfde kleur en is een bron van leven. Als fotograaf raak je er dan ook nooit op uitgekeken.
Drenthe waterland van Karin Broekhuijsen.
Drenthe waterland van Karin Broekhuijsen. Fotograaf: Bob Luijks

Wat dat betreft prijs ik me gelukkig in Limburg. De meeste mensen denken bij Limburg aan heuvels, maar die zouden er niet zijn zonder de beken, die op hun beurt weer uitkomen in de Maas. Ik woon tegenover een beek, op loopafstand van de Maas en haar Maasplassen, en heb een mooi vennengebied op ongeveer een kwartier rijden.

Waterrijk

Ook Drenthe is rijk aan water. Daar denken de meesten dan wellicht eerst aan hunebedden en uitgestrekte heidevelden. Grote rivieren ontbreken er. Wel vind je er het volslagen unieke bekenstelsel van de Drentse Aa. Of wat te denken van de verschillende hoogvenen? Stuk voor stuk waterrijke gebieden waar ik, ondanks mijn mooie woon- en werkomgeving, stiekem soms toch een beetje jaloers op ben.

Overal in Drenthe vindt je prachtige slingerende beekjes, een eldorado voor iedere landschapsfotograaf.
Overal in Drenthe vindt je prachtige slingerende beekjes, een eldorado voor iedere landschapsfotograaf. Fotograaf: Bob Luijks

Zeg je Drenthe, dan zeg je Karin Broekhuijsen. Ze maakte al meerdere boeken over ‘haar’ provincie, zoals ‘De Hondsrug, een machtig gebied’. Als Karin met een nieuw boek komt, is dat altijd weer iets om naar uit te kijken, simpelweg omdat je weet dat het goed zit.

‘Drenthe waterland’ vormt daarvan zeker een bevestiging. Herkenning ook aan alles wat het fotograferen rond het thema water zo leuk maakt. Neem de voorkant van het boek. ‘Gelukkig’ even geen standaardfoto van een van de mooie beekjes, maar een kleurrijk abstract beeld. Natuurfotografen herkennen dit ongetwijfeld direct als een bacteriefilm op kwelwater; voor de leek is het wat complexer. Wellicht daardoor een risico. Een cover moet direct opvallen en dat doet deze zeker, op positieve wijze.

Water verveelt nooit en is bijvoorbeeld voer voor interessante abstracties.
Water verveelt nooit en is bijvoorbeeld voer voor interessante abstracties. Fotograaf: Bob Luijks

Het boek is een echt fotoboek, met enkele korte toelichtende tekstpagina’s van Reinout van den Born en Grieta Spannenburg om het geheel te verduidelijken. Ik mis alleen ‘Karin’ hierin. Het was bijvoorbeeld leuk geweest om te lezen wat water voor Karin betekent. Het had het boek direct een stuk persoonlijker gemaakt. De foto’s maken dat uiteraard meer dan goed. Meestal staat er maar één foto op een pagina, waardoor je heerlijk in de foto’s kunt verdwijnen. Soms staan er vier foto’s op een pagina die dan samen een verhaaltje vertellen. Waar dat lukt, heeft dat zeker een meerwaarde.

Er zijn echter ook plekken waar dat voor mij niet nodig was. Killing your darlings is altijd een lastig project bij het maken van een boek. Nu oogt het soms als een ‘moetje’ om perse het gehele verhaal te willen vertellen: archeologen die onderzoek doen, een bijna drooggevallen ontwateringssloot met windturbines, een viezig beeld van een oude manier van het zuiveren van water, een watermeetpunt met plastic buizen op de heide, … Zomaar wat foto’s die afbreuk doen aan de fotografische ode aan het Drentse water. Overigens ligt dat niet aan Karin; het waren uitdrukkelijke wensen van bij dit boek betrokken instanties.

De wensen van direct betrokken organisaties doen soms afbreuk aan de fotokeuze en vormgeving.
De wensen van direct betrokken organisaties doen soms afbreuk aan de fotokeuze en vormgeving. Fotograaf: Bob Luijks

Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Prachtige landschappen, mistige momenten, abstracte reflecties of juist perfecte spiegelingen van wolkenluchten in rimpelloos water en portretten van planten en dieren domineren het boek.

Sfeervolle momenten domineren het boek. Hierin herken je de hand van Karin.
Sfeervolle momenten domineren het boek. Hierin herken je de hand van Karin. Fotograaf: Bob Luijks

De lente is begonnen. Nergens gebeurt dat vroeger dan in natte gebieden met onder andere dotterbloemen, wilgenkatjes, parende padden en het frisgroen van de eerste wilgenblaadjes. Geniet van alles dat met water te maken heeft, met ‘Drenthe waterland’ als extra bron van inspiratie, ook als je niet uit Drenthe komt. Ook dit boek van Karin kan ik je weer warm aanbevelen. Ik kijk weer uit naar een volgende, misschien met nog iets meer Karin en iets minder moetjes.

Drenthe waterland
Uitgeverij Koninklijke van Gorcum
Afmetingen: 207 x 305 mm
Pagina’s: 168
Prijs: € 30,-

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: