Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografiejournaal 11 augustus

Augustus staat te boek als de natste maand van het jaar. In de eerste dagen van deze maand heeft augustus die reputatie al waar gemaakt en ook dit weekend wordt er weer regen verwacht. Kun je er dit weekend nog wel op uit trekken met de camera, of kun je beter binnen blijven? Je leest er alles over in dit natuurfotografiejournaal.
Opgeschrikte reeën. Een te luide fotograaf arriveert rechts van mij. Game over! Fotograaf: Arie van den Hout

Weer en Weersverwachting

Nadat we vandaag een mooie en warme dag krijgen, wordt het zaterdag weer een stuk natter. Zaterdagmiddag is er in het oosten van het land zelfs kans op onweer. Met een maximum van ongeveer 23 graden is het gelukkig niet koud. Op zondag wordt het weer gelukkig weer wat beter. Er is nog steeds kans op een bui, maar er is ook voldoende ruimte voor de zon. Wil je er in het weekend nog op uittrekken met de camera, dan kun je dit dus het beste doen op zondag.

Na het weekend wordt het een beetje droger, al blijf je nog steeds kans houden op een bui. De zon gaat dan weer een grotere rol spelen en ook de temperaturen lijken weer iets omhoog te kruipen.

Macrofotografie

Omdat er de afgelopen weken veel neerslag is gevallen en de temperaturen relatief hoog zijn komen in de bossen nu massaal de paddenstoelen tevoorschijn. Het zijn niet alleen grote aantallen paddenstoelen, maar je kan ook veel verschillende soorten vinden. Een goede reden om dit jaar eerder de bossen in te duiken dan andere jaren.

Russula
Op dit moment zijn er veel paddenstoelen te vinden in het bos. Fotograaf: Ron Poot

Natuurlijk zijn er ook nog voldoende andere soorten te vinden. Bloemen als koninginnenkruid, boerenwormkruid en veel schermbloemigen produceren veel nectar en worden dus bezocht door grote aantallen (zweef)vliegen, bijen, hommels en vlinders. Deze bloemen staan nu volop in bloei. Het kan dus aantrekkelijk zijn om bij één van deze bloemen te posten en te kijken wat erop afkomt.

Het koninginnenkruid is een fotogenieke plant die ook nog eens veel insecten lokt. Fotograaf: Ron Poot

Op dit moment wordt de stadsreus veel waargenomen. Dit is een grote zweefvlieg (dus ongevaarlijk) die een beetje lijkt op een hoornaar.

Landschapsfotografie

Dit is de tijd waar veel landschapsfotografen op hebben gewacht: De heide staat in bloei! Niet meer voorzichtig een paars sprietje links of rechts, maar massaal. Dat is dus de belangrijkste tip voor landschapsfotografie voor de komende weken.

Maashorst
De kleuren van de heide komen het beste uit wanneer je deze in tegenlicht fotografeert. Fotograaf: Hans Koster

Wil je eens een ander heidegebied bezoeken dan de Posbank? Lees dan dit artikel eens voor inspiratie.

Vogelfotografie

Het is stil in de bossen. De vogels laten zich nauwelijks zien of horen. Dat komt omdat veel soorten na het broedseizoen in de rui zijn gegaan. Zo kunnen ze met een nieuw verenkleed beginnen aan de trek. Dit betekent dat je nu overal veren kan vinden. In plaats van de vogels zelf is het leuk om eens een keer de veren te fotograferen.

Bij een vergrotingsfactor van 2x leg je fantastische details vast, zoals schubjes op de vleugels van een vlinder of het verloop van kleuren in een vogelveer. Fotograaf: Bob Luijks

Wil je meer informatie over het fotograferen van veren, lees dan ook deze tip eens.

Wildfotografie

De reeënbronst loopt ten einde. In deze periode zijn de reegeiten vruchtbaar, en scheiden ze feromonen af. De reebokken worden hier helemaal wild van en denken alleen nog maar aan paren. In deze periode letten de reeën minder goed op hun omgeving en laten ze zich ook gemakkelijker zien. Wil je nog een mooie foto van een ree maken, dan is nu dus je kans.

Reeën in de heide. Fotograaf: Mark van Veldhuizen

Meer informatie over de ree en over het fotograferen van deze soort vind je in dit artikel.

Nachtfotografie

Dit weekend is het toppunt van de meteorenzwerm Perseïden. Op zaterdag zal er waarschijnlijk teveel bewolking zijn om dit fenomeen te kunnen fotograferen, maar op zondag en maandag is er meer kans op opklaringen en kun je deze meteorenzwerm met een beetje geluk wel vastleggen.

Meteorenregen van de Perseïden… Fotograaf: Johan van der Wielen

Lees ook deze tip voor het fotograferen van de Perseïden.

Laat ons weten wat jij gaat doen

Wat ga jij dit weekend en volgende week met het mooie weer fotograferen? Meld het onder dit artikel of deel je foto’s onder de post op Facebook of deel ze op Insta met de hashtag #nfweekend

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

 
 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: